Google Ortadoğu pazarlama müdürü, sosyal medyayı kritize etti

Wael Ghonim sosyal medyanın “yüz yüze kaldığı” sorunları kendi süzgecinden geçirdi ve bu sorunları beş maddede özetledi.

Wael Ghonim bilgisayar mühendisi ve Google'ın Ortadoğu pazarlama müdürü. Ayrıca Times dergisi tarafından seçilen yılın en etkili isimleri listesine birinci sıradan girmişliği de var.


Ghonim'in sıraladığı beş madde ise şunlar,
- Söylentilerle nasıl başa çıkacağımızı bilmiyoruz. İnsanların önyargılarını doğrulayacak şekildeki söylentiler milyonlarca insan arasında yayılmış ve inanılır hale gelmiş durumda.

2-Kendi yankı odalarımızı biz oluşturuyoruz. Yalnızca fikirlerini onayladığımız insanlarla iletişime geçiyoruz. Diğerlerini susturabiliyor, takip etmeyi bırakıyor ve engelleyebiliyoruz.

3-Sanal tartışmalar çok çabuk haydutluk seviyesine düşebiliyor. Ekranların arkasındaki insanların gerçek insanlar olduğunu, bir profil resmi olmadıklarını unutuyoruz.

4-Sahip olduğumuz bir kanaati değiştirmek gerçekten zorlaştı. Karmaşık konular hakkında direkt sonuca varmaya ve 140 karakterle kesin fikirler çıkarmaya zorlanıyoruz. Bunu yaptığımız an artık sonsuza kadar internette kalıyor ve bu görüşlerimizi değiştirmek yeni kanıtlar olsa bile zorlaşıyor.

5-Sosyal medyamız; yayınlamayı bağlılıktan, anlık gönderileri müzakerelerden, yüzeysel yorumları derin tahlillerden üstün tutan bir şekilde tasarlanmış. Adeta buraya birbirimizle değil de birbirimize konuşmaya gelmişiz gibi.

Kaynak: muthispsikoloji.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >