GZT uzmana sordu: 'Google, siyanür aramalarını takibe almalı'

Siyanürün internet boyutunu uzmana sorduk.
Siyanürün internet boyutunu uzmana sorduk.

Siyanür dolayısıyla gerçekleşen ölümler ve giderek artan 'siyanür tehlikesi' birçok insan için 'siyanüre nasıl ulaşıyorlar?' sorusunu da beraberinde getirdi.

Google verilerine farklı versiyonlar üzerinden yansıyan 'siyanür aramaları' Google'ın bu konuda yapabileceği bilgi paylaşımının fayda sağlayacağına dair yaygın bir kanaat uyandırdı.

GZT konuyu siber güvenlik uzmanı Ali Keskin'e sordu ve 'Google'ın bu süreçte neler yapması gerektiğini' ve siyanürün 'internet boyutunu' araştırdı.

Türkiye genelinde, son bir aylık periyotta gerçekleşen siyanür ölümleri birçok farklı açıdan değerlendiriliyor, farklı yorumlara teşne olmaya devam ediyor. Siyanür içerek intihar eden 4 kardeşin ölümü üzerinden çok zaman geçmemişken Bakırköy'de biri çocuk üç kişinin aynı evde cansız bedenleri bulundu. Olay yerine kısa sürede polis ve sağlık ekipleri intikal etti ve incelemeler başladı. Yapılan açıklamalar ise olay yerindeki kokunun siyanürü işaret ettiği yönünde seyretti.

Siyanür ölümleri ardından birçok insan için 'siyanüre nasıl ulaşıyorlar?' sorusu gündeme gelirken biz de Google siyanür ilişkisini mercek altına aldık. Dünyanın en büyük arama motoru konumunda yer alan Google'ın arama trendleri incelendiğinde ortaya çıkan tablo oldukça 'enteresan' bir duruma işaret ediyor.

'Siyanür nerede alınır, siyanür satın al, siyanür fiyat' gibi çok sayıda farklı arama siyanür meselesinin Google aramalarına da yansıdığını gözler önüne serdi.

Siyanür aramalarının son 1 aylık grafiği.
Siyanür aramalarının son 1 aylık grafiği.

Türkiye'de Google üzerinden yapılan 'siyanür aramalarında' 2 Kasım'dan itibaren ciddi bir artış başlamış durumda. 2 Kasım ve 15 Kasım tarihleri arasında belli periyotlarla zirveye çıkan arama trendi, Google'da siyanüre gösterilen ilgiyi de gözler önüne seriyor.

Siyanür aramalarının şehir yoğunluğu.
Siyanür aramalarının şehir yoğunluğu.

Siyanür aramasının hangi şehirlerde daha yoğun yapıldığı bilgisi de 'yeni gelişmelerin' önlenebilmesi noktasında önem arz ediyor. Google'ın paylaştığı verilere göre sırasıyla Batman, Çankırı, Antalya, Iğdır ve Sivas siyanür araması yapma konusunda Türkiye'nin zirvesinde.

Siyanür konulu aramalar Google'ın gündeminde.
Siyanür konulu aramalar Google'ın gündeminde.

GZT uzmana sordu: 'Siyanür aramaları için ne yapılabilir?'

GZT, siyanür konusunda günden güne derinleşen tartışmaların önemli detaylarından biri olan 'siyanüre ulaşma' meselesini uzmana sordu. Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin, özellikle Google üzerinden yapılan aramaları şu şekilde değerlendirdi:

  • Arama motorlarından "siyanür almak" diye arattığınızda bir çok marka çıkıyor. Bu sitelere ivedi erişim engeli getirilmelidir. Aynı zamanda "DeepWeb" yoluyla insanların bu şekilde zehir maddeleri bulmaları oldukça kolay oluyor.
  • MİT, Emniyet Siber Suçlar Daire başkanlığı ve BTK bu konuda çok iyi çalışıyor. Fakat her gün yeni siteler oluşturuluyor.
  • Bu noktada Google'ın emniyet güçleri ile paylaşım noktasına geçiş yapması gerekiyor. Siyanür satın almak için aramalar yapan kullanıcılar ivedi biçimde emniyet güçlerine iletilmeli, şüpheli aramalar dikkatli biçimde değerlendirilmeli.

Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin.
Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin.

Ali Keskin kimdir?

  • Siber güvenlik uzmanı, gazeteci yazar. 1991 doğumlu. 'Beyaz Şapkalı' hacktivist gruplara katılarak, bu alanda terör örgütleriyle mücadele etti. Halen kurumsal bir firmanın güvenlik sistemlerinden sorumlu yönetici olarak görev yapmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >