GZT uzmana sordu: Sosyal medya düzenlemesiyle birlikte neler değişecek?

Arşiv
Arşiv

AK Parti'nin 'sosyal medya' ile ilgili kanun teklifi TBMM'ye bildirildi. Kanun teklifinde yer alan maddelerin detaylarını SOGİDEM Müdürü Prof.Dr. Levent Eraslan'a sorduk.

Sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlar sebebiyle hükümet harekete geçti. Sosyal medya kanun teklifinde yer alan hususları Prof.Dr. Levent Eraslan GZT'de ele aldı.

Eraslan'ın açıklamalarından satır başları;

Prof.Dr. Levent Eraslan
Prof.Dr. Levent Eraslan

Türk toplumunun sevdiği bir iletişim biçimi yüzde 64’ü nüfusun sosyal ağlarda ve 2 saat 57 dakika bir günde sosyal medya kullanıyor.

Fakat yasal olarak bazı düzenlemelerde eksiklikler yaşıyoruz.

Bu yasal düzenlemeler gayet önemli öncelikle günlük erişimi 1 milyondan fazla olan her sosyal medya sağlayıcısı bir temsilcilik açacak yeni düzenlemelere göre yükümlülükler, hükümler hepsi bunların içerisinde olacak.

Ve insanların aleyhlerine yapılan mesajlar, resimler montajların kaldırılması için belli bir süre verilecek bu süre mesela Almanya’da 48 saattir.

Eğer sosyal medya sağlayıcı şirketler bunlara uymazsa öncelikle para cezası 5 ile 10 milyon TL. Almanya’da bu 5 milyon avrodur.

Bant genişliği daraltılacak

Daha sonra bant genişliğinin daraltılması önce yüzde 50 sonra yüzde 95’e indirilecek.

  • Bant genişliğinin daraltılması nedir?
  • Bant genişliğinin daraltılması demek örneğin bir tweet atacaksınız, yüzde 90 aralığında daraltılması 10 dakikayı alır.

Yılda 2 kez rapor zorunluluğu

Raporlama yapacak şirketler, bu çok önemli kendilerine gelen şikayetlerle, istekleri kategori ve istatistik halinde yılda 2 kere yayınlamak zorundalar.

Sağlayacılar kadar kullanıcılar da önemli

Tabii, şunu hiç unutmamalıyız. Sosyal medya sağlayıcıları kadar kullanıcıları da önemlidir. Sosyal medya sağlayıcılarına dönük düzenlemeler mevcut iken kullanıcılara dönük sosyal medya bilinci, sosyal medya etiği ve dijital kültür gibi gerekliliklerin de verilmesi gerekmektedir.

Tüm dünyada bu düzenlemeler mevcut

Bu yasal düzenlemeler tüm dünyada mevcuttur ve önemli efektif sonuçlar alınmıştır.Ülkemizde de aynı şekilde olumlu haber ve sonuçlar oluşacağını düşünmekteyim.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >