Hacklenmek istemeyenler bu parolalara dikkat edin

Lancaster Üniversitesinde yapılan bir araştırma, hacklenme olasılığı fazla olan parolaları kullanmaya devam ettiğimizi gösteriyor.

Lancaster Üniversitesinde görev yapan Dr. Jeff Yan öncülüğündeki ekip Yahoo'daki verilerden yola çıkarak kesinlikle kullanılmaması gereken bir parola listesi yayımladı. İlk iki sırada tabii ki '123456' ve 'password' var. Bunların ardından "welcome", "ninja", "abc123", "123456789", "12345678", "sunshine", "princess" ve "qwerty" gibi parolalar geliyor.

Sunshine ya da password gibi İngilizce kelimeleri çıkardığımızda listede kalan birçok şifreyi biz Türkler de sıklıkla kullanıyoruz. Peki bu tarz güvenliği düşük seviyede olan parolaların halen kullanılmasının sebebi ne? Dr. Jeff Yan'a göre kullanıcılar çevrimiçi risklerden habersiz ve bunları anlamakta zorluk çekiyorlar. Öte yandan Dr. Yan, kullanıcıların bu parolaları hatırlanması ve yazılması kolay olduğu için de tercih ettiklerini belirtiyor. En büyük tehlike de burada başlıyor zaten. Çünkü aynı parolayı birçok farklı hesapta kullanan milyonlarca insan var Bu da hackerler için inanılmaz kolaylık oluşturuyor. Uzmanlar daha önce her hesapta farklı parola kullanılması konusunda uyarıda bulunmuşlardı.

O zaman da o kadar parolayı nasıl aklımızda tutacağız dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sebeple size global çapta güvenilirliği son derece yüksek olan LastPasskullanmanızı öneririz. Bu mecrada tüm parolalarınızı güvenle saklayabilirsiniz.










Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >