Huawei iş başında: Kirin 990 çalışmaları başladı

Huawei, yenilikçi çalışmalarını sürdürüyor.

Birçok farklı kaynaktan kamuoyuna yansıyan haberlere göre Çin’in yükselen teknoloji değeri Huawei, Kirin 990 yonga seti üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. 2019 yılının ilk çeyreğinde piyasaya çıkarılması beklenen çipset konusunda TSMC ile ortak çalışılıyor.

Huawei’nin tanıtımı üzerinden çok zaman geçmemiş olan bir yonga seti halihazırda mevcut. Şirket, Kirin 980 işlemcisinin tozu bile kalkmadan yeni sürüm Kirin 990 işlemcisi üzerindeki çalışmalarını sıklaştırdı. Yeni Kirin 990 işlemcisi, ikinci nesil 7nm'lik bir süreçle üretilecekken şirketin 5G destekli ilk işlemcisi olacak. Çipsetin ‘Balong 5000 5G’ modem içermesi bekleniyor.

Kirin 990'a ait taslak görüntü.
Kirin 990'a ait taslak görüntü.

Gizmo China, geçtiğimiz cuma günü konu hakkında ‘Sanayi zinciri kaynakları, Huawei'nin Kirin 990 SoC'u üzerinde çalışmaya başladığını iddia ediyor. Kirin 990'ı test etme maliyeti ise oldukça yüksek. Her test ortalama 200 milyon yuanlık (yaklaşık 29 milyon dolar) bir harcama gerektiriyor.’ açıklamasını yaptı.

Birinci nesle göre ‘daha yüksek’ performans

Konuyla ilgili açıklama yayınlayan Android Headlines, ‘Kirin 990'u üretmek için kullanılacak olan gelişmiş üretim teknolojisi, bir önceki nesile göre yüzde 20 daha fazla transistör ve yüzde 10 daha verimli güç tüketimi sunuyor. Bu ise birinci nesil 7nm'lik işlemcilere göre daha fazla performans demek’ ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >