Huawei kendi mobil işletim sistemi için Türkiye'de de yatırım yapıyor

Huawei Hong Meng OS
Huawei Hong Meng OS

Huawei, özellikle son birkaç haftadır HongMeng isimli kendi mobil işletim sistemine yatırım yapmaya devam ediyor.
Çinli şirket Türkiye'nin de aralarında bulunduğun birçok farklı ülkede HongMeng OS ismini kayıt altına almış durumda.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli şirketler arasındaki gerilim artık tam anlamıyla bir 'güç savaşına' dönüşmüş durumda. Çok uzun süredir konuşulan 'yaptırımlar' da artık Huawei meselesiyle gerçeğe dönüşüyor.

Google'ın Huawei'yi iş ortaklarından çıkarması; lisans sözleşmesini iptal etmesi ve Qualcomm, Foxconn, ARM gibi dev şirketlerin Huawei'yeyüz çevirmesi yaptırımlardan bazıları. Ama aslında kapsam çok daha geniş.

Durum böyle olunca Huawei'nin bu çıkmazdan kurtulması için çözüm üretmesi gerekiyor. Şirket tarafında şu an üzerinde en fazla zaman harcanan şey ise mobil işletim sistemi.

Haftalarda önce HongMeng OS şeklinde isimlendirilen bu sistemle alakalı çeşitli bilgiler ortaya çıkmış; daha sonrasında ise sistemin Ark OS şeklinde isimlendirilebileceği konuşulmuştu.

En çok merak edilen detayların başında ise mevcut uygulamaların durumu geliyor. Zira kullanıcılar Huawei'nin kendi mobil işletim sisteminde uygulamaların nasıl çalışacağını merak ediyor. Bu noktada şirketin üst düzey yöneticilerinin yaptığı çok çeşitli açıklamalar var.

Bunlardan biri de uygulama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret ediyor. Yani Android'deki uygulamaların benzer şekilde Huawei'nin kendi işletim sisteminde de sorunsuzca kullanılabileceği söyleniyor.

HongMeng OS ismine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok farklı ülkede yatırım yapılıyor.
HongMeng OS ismine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok farklı ülkede yatırım yapılıyor.

Yatırımlar devam ediyor

Tabi bir yandan da işletim sistemiyle ilgili ilginç detaylar da sızmaya devam ediyor. Son olarak HongMeng OS ismi Türkiye, İspanya, Meksika, Peru, Güney Kore, Filipinler, Yeni Zelanda ve Kanada'da kayıt altına alınmış durumda. Şirketin bu isimde ciddi düşündüğü açık.

Elbette şu an için resmî çıkış tarihi belli değil. Fakat üzerinde durulan iki tarih var. Bunlardan biri Eylül 2019, diğeri ise Mayıs 2020. Ağustos ortasında Google sertifikasının tam anlamıyla iptal edileceği düşünüldüğünde sistemin çıkışı için Eylül 2019 tarihi daha isabetli görünüyor.

Daha önceki haberlerimizde de bahsettiğimiz gibi aslında Huawei HongMeng OS'u yalnızca bir mobil işletim sistemi olarak düşünmemek gerekiyor. Zira şirket bu sistemi otomobillerden akıllı ev aletlerine kadar birçok farklı alanda kullanmak ve yepyeni bir ekosistem oluşturmak.

Gelişmeleri yakından takip konuyla alakalı detayları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >