İddia: Apple tedarikçisi 200 çalışanı istifaya zorluyor

iPhone üretimi
iPhone üretimi

iPhone'lar için baskı devre kartları üreten Career Technology'de 200 kişinin 'iPhone'ların satışlarının düşük gitmesi' sebebiyle istifaya zorlandığı söyleniyor. Konuyla ilgili araştırma başlamış durumda.

iPhone satışlarının düşmesi tedarikçileri olumsuz etkiliyor. Telefonlar antenleri için baskı devre kartları üreten Career Technology'nin sırf bu sebeple 200 personeliyle yolları ayırmaya hazırlanıyor. Ama işin ilginç kısmı çalışanların 'gönüllü istifaya' zorlanıyor olması. Daha doğrusu bu şimdilik bir iddia. Bilgiler, çalışanlara istifa, emekliye ayrılma ya da işten çıkarılma olmak üzere üç seçenek sunulduğu yönünde.

Konunun bu şekille ayyuka çıkmasıyla soruşturma da başlatıldı. Yani şu anda Appletedarikçisi bu şirkette çalışanların istifaya zorlanıp zorlanmadığı araştırılıyor. İşten çıkarmalarda az önce de bahsettiğimiz 'iPhone satışlarının kötü gitmesi' olarak gösteriliyor(muş).

iPhone'ların baskı devrelerini üreten bu şirketin 200 kişiyi işten çıkarmaya zorlayıp zorlamadığı araştırılıyor.
iPhone'ların baskı devrelerini üreten bu şirketin 200 kişiyi işten çıkarmaya zorlayıp zorlamadığı araştırılıyor.

'200 çalışan istifaya zorlanıyor'

Şirket, işten çıkarılan tüm personelin yerel çalışma kuralları çerçevesinde çalışma haklarının ödendiğini belirtiyor. Raporlarda tedarikçi şirketin Guanyin'deki fabrikasında faaliyetlerin iki haftadan fazla süredir durduğu yönünde. CareerTechnology'nin kıdem tazminatından kaçmak için 200 çalışanı bahsettiğimiz üç seçenek arasında zorunlu kıldığı ifade ediliyor.

Aslında iddiaları kuvvetlendiren en somut örneklerden biri Kasım 2018'de gerçekleşmiş durumda. Çünkü zayıf iPhone satışları sebebiyle bu dönemde bile 400-500 kişilik taşeron çalışanların işlerine son verildiği söyleniyor. Araştırmalar sonrasında konuyla alakalı daha kapsamlı bilgiler ortaya çıkacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >