İşlemci sektöründeki Intel hakimiyeti sona erdi

Intel vs Samsung
Intel vs Samsung

Samsung, yarı-iletken temel üzerine inşa edilmiş çipset sektöründe 24 yıldır liderliğini sürdüren Intel’i tahtından indirmeyi başardı. İşlemci dendiğinde ilk akla gelen isim olan Intel, Samsung’la giriştiği rekabeti kaybetmiş gibi görünüyor.

2017 yılının ikinci çeyreğindeki gelir tablosunu kamuoyuyla paylaşan Samsung, bilindiği üzere en çok kar eden şirket konumuna erişmeyi başarmıştı ancak bu raporla birlikte ortaya çıkan tek başarı bu olmadı. 24 yıldan bu yana en büyük yarı-iletken temelli işlemci üreticisi olan Intel, Samsung’un oldukça güçlü ataklarına dayanamadı ve liderliği rakibine kaptırdı. Bu atakların içerisinde Samsung’un DRAM ve flash depolama teknolojilerine odaklanmasının önemli bir rolü olduğu söylenebilir. Bunun yanında rekabeti Samsung lehine sonuçlandıran en önemli etken ise endüstrideki değişikliğe hızlı ve yenilikçi şekilde adapte olması olarak gösterilebilir.

Mobilde ve giyilebilir teknolojiler konusunda tamamıyla başarısız olan Intel, bu alandaki liderliğini Samsung’a devretti. Samsung ise tüm yeni üretim şekillerine adapte olarak yeni teknolojilerini kullanıma açtı. Intel, Samsung’un izlediği politikayı gütmeyerek yalnızca masaüstü bilgisayarlara odaklanarak başarısızlığının önünü hızlıca açmış oldu.

Samsung bu çeyrekte 15 milyar dolarlık gelir elde etmeyi başarırken 7.1 milyar dolarlık da işletme karı kaydetmeyi başardı. 2016’nın aynı çeyreğinde yalnızca 2.4 milyar dolarlık bir işletme karı söz konusu olan firma, görüldüğü üzere oldukça yüksek seviyede bir yükselişin temsilcisi konumunda. Bu sıçramanın arkasındaki neden olarak dünya genelinde sunuculara yönelik DRAM ve SSD talebinin artması gösteriliyor. Intel'in bu çeyrekteki toplam geliri ise 14.8 milyar dolar olurken işletme karı ise 3.8 milyar dolarda kaldı. Intel’in eski ihtişamlı günlerine dönmesi için izlediği yolları değiştirmesi gerekli diyebilmek mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >