Kahraman Drone’lar köpek balıklarına karşı

Drone.
Drone.

Yapay zekayla donatılmış olan drone’lar, Avustralya kıyılarında sıkça görülen köpek balığı saldırılarını kolayca algılayarak önleyecek.

Dünyanın kimi bölgelerinde çok sayıda köpek balığı saldırısı gerçekleşiyor. Uzmanlar, bu saldırıları önceden bilerek ona göre önlemler almak isteseler de bu konuda başarısız kalabildikleri oluyordu. Gökyüzünden tespit yapmaya çalışan görevliler her zaman yüksek oranda doğrulukla çalışamıyordu. Köpek balığı taarruzlarına çözüm getirmek isteyen Avustralya, yüzde 90’lık doğruluk payıyla güven veren bir yapay zeka geliştirdi. Bu yapay zeka sayesinde drone’lar gökyüzünden köpekbalıklarını oldukça başarılı bir şekilde tespit ediyor.

Köpek balıklarını engellemek için geliştirilen bu sistem, Eylül ayı itibarıyla kullanıma girecek ve otomatikleşmiş bir şekilde ve hızlıca hayat kurtaracak. Çalışmayı yürüten ekip, drone’ların sürekli olarak gelişerek kusursuza yaklaşacağını iddia ediyor.

Drone’larla yapılan tespitler yalnızca köpek balıkları konusunda fayda sağlamayacak ve yunusların, balinaların ve diğer deniz canlılarının popülasyonları üzerinde yapılacak araştırmalarda da kullanılabilecek. Üstelik bu drone’lar, sahip olacakları iticilerle, tespit edilen köpek balıklarının kaçmasını önleyecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >