Kanınızda hastalık olup olmadığını telefon kılıfınızdan öğrenin!

Telefon kılıfı.
Telefon kılıfı.

Akıllı telefonları darbelerden korumak fonksiyonu dışında birçok farklı işe de yarayan telefon kılıfları net bir şekilde hayatımızın merkezine yerleşmiş durumda. Telefon kılıflarına şimdi yüklenen misyon ise kan analizimizi yapabilmesi.

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, GPhone ismindeki 3D baskılı bir telefon kılıfı geliştirerek ciddi seviyede yenilikçi bir hamleye imza attı. Şu anda prototip durumunda olan kılıf, telefona takılmak suretiyle güç alabiliyor. Tekrardan kullanılabilir bir sensör GPhone'un bir köşesine konumlandırılıyor ve baskılı devre kartına bağlanıyor. Pellet bölümüne örnek bir kan numunesi konduğunda analiz işlemi sıfırdan başlamış oluyor.

Kılıf, bilgileri Bluetooth ile aktarıyor

Pellet, glikoz oksidaz ismindeki bir enzimi bünyesinde barındırıyor. Temelde elektrik sinyallerini kullanan çalışma mekanizması, kandaki glikoz konsantrasyonu ile doğru orantılı biçimde çalışıyor. Glikoz seviyesinin doğru şekilde ölçülmesiyle başarıyı yakalayan kılıf büyük ilgi uyandırdı. Kılıftan alınan veriler Bluetooth yoluyla bir Android uygulamasına adapte ediliyor. Telefon kılıfının yaptığı okumalar arşive eklenerek gerektiğinde bir hekime de sunulabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >