Karanlık eller devrede: 74 ülkeye siber saldırı düzenleniyor, Türkiye de listede!

Siber saldırı
Siber saldırı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, yaptığı açıklamayla birlikte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 74 farklı ülkeye siber saldırı düzenlendiğini ve kullanıcıların gereken önlemleri alması gerektiğini bildirdi.

İspanya'dan yapılan açıklamalara göre saldırıların çıkış kaynağı Çin.
İspanya'dan yapılan açıklamalara göre saldırıların çıkış kaynağı Çin.

New York Times'ın konuyla alakalı olarak kaleme aldığı haberlerde, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından bulunan bir sistem açığının kullanıldığı özellikle belirtiliyor. Bu zararlı yazılım, yıllardır Windows işletim sistemli bilgisayarları tehdit eden fidye yazılımları şeklinde çalışıyor. Zira bu tür yazılımlar bilindiği gibi bilgisayarlara gizlice giriş yaparak verileri ele geçiriyor ve sistemi şifreleyerek bilgisayarın sahibinden verileri geri alabilmesi için ücret talep ediyor.

İngiltere, yaptığı açıklamayla birlikte IT sistemlerinin çökmesinden dolayı alarm durumuna geçildiğini bildirdi. İspanya'da da benzer bir durum söz konusu. Keza hükümet yetkilileri ve Ulusal İstihbarat Merkezi (CNI) siber saldırıların birçok farklı kuruluşu hedef aldığını ve gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade etti. İspanya'nın Enerji, Turizm ve Dijital Acente Başkanlığı ise siber saldırıların Çin merkezli olduğunu açıkladı.

Saldırılar Türkiye'yi de kapsıyor ve konuyla ilgili ilk açıklama Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan'dan geldi. Sayan, zararlı yazılımlardan korunmak için kullanıcıların Windows işletim sistemlerini güncellemelerini ve antivirüs uygulamalarıyla taratmaları gerektiğini bildirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >