Kripto para dünyasında neler oluyor: 'Bitcoin, 20 bin doları aşacak mı?'

Bitcoin.

Nisan ayının başından bu yana yükseliş trendini sürdüren Bitcoin, yaptığı son sıçramayla yatırımcılarını sevince boğdu.

Coinmarketcap verilerine göre sürekli ve devinimli biçimde yükselen değer, Bitcoin'i tercih sebebi yapmak konusunda oldukça başarılı.

2017 yılı sonlarında tarihi zirvesi olan 20.000 dolara ulaşmayı başaran Bitcoin'in bu başarıya yeniden ulaşmak için önünde ciddi bir fırsat bulunuyor.

Kurumların dahli, ağ yapısındaki gelişmeler ve ödül yarılanmasına dair beklentiler Bitcoin için güzel günlerin yakın olduğu konusunda net bir fikir meydana getirdi.

İsmi söylendiği andan itibaren güçlü bir gizem perdesini beraberinde getiren, sürekli olarak kim olduğuna dair çeşitli senaryolar üretilen Satoshi Nakamoto, 2008yılında dünya genelinde şiddetli bir biçimde hissedilen küresel bankacılık ve ekonomik krize tepki olarak 31 Ekim 2008’de ‘Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi’ başlıklı makaleyiyayınladı ve Bitcoin kavramını ilk kez kullandı.

Satoshi Nakamoto için yapılmış illustrasyon.
Satoshi Nakamoto için yapılmış illustrasyon.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i telaffuz etmesiyle başlayan süreç, uzun bir süre boyunca Bitcoin kavramının dünya genelinde yaygınlaşması ve yüzlerce ülkede aktif olarak kullanılmasıyla devam etti. İlk dönemlerinde 10 bin Bitcoin ile yalnızca bir adet pizza alınabiliyordu. Pizza fiyatı on sene içerisinde büyük bir değişikliğe uğradı mı bilinmez ama Bitcoin’de devasa değişimler görmeye kısa sürede alışıldı. 2017 yılında bir Bitcoin’in değeri 20.000$ seviyesine kadar yükseldi.

2017 yılı, Bitcoin için altın bir yıldı. Kripto para birimi o günlerde, 20.000 dolar seviyesine kadar ulaştı.
2017 yılı, Bitcoin için altın bir yıldı. Kripto para birimi o günlerde, 20.000 dolar seviyesine kadar ulaştı.

Kripto para biriminin son günlerde meydana gelen beklenmedik değer artışıyla yıllık rekorlar kırması, birçok yatırımcıyı heyecanlandırmayı başardı. 'Bitcoin ne kadar yükselir?', 'Bitcoin daha fazla yükselir mi?', 'Bu iş nereye gidiyor?' gibi soruları da beraberinde getiren hareketlenme, Türkiye için de sosyal medya hesapları başta olmak üzere birçok farklı platformda çeşitli tartışmalar yeniden gündeme gelmiş durumda. 2017 yılında balon iddiaları eşliğinde 20.000 dolar seviyesine ulaşan Bitcoinfiyatı yeniden büyüme sürecinin başlamasıyla birlikte eski günlere dönüş sinyalleri veriyor. Son olarak, psikolojik bariyer konumundaki 10 bin doları aşan Bitcoin, uzmanların FOMO olarak isimlendirdiği bir korkuyu da meydana getirmiş durumda.

FOMO nedir?

  • FOMO, 'fear of missing out' kavramının kısaltması olup kısaca 'herkes kazanırken treni kaçırma korkusu' olarak isimlendiriliyor.
Bitcoin, son birkaç aydır oldukça güçlü bir hareketlenme süreci yaşıyor. Bu hareketlenme, yatırımcılar için 2019 yılını hatırlatmak noktasında oldukça başarılı.
Bitcoin, son birkaç aydır oldukça güçlü bir hareketlenme süreci yaşıyor. Bu hareketlenme, yatırımcılar için 2019 yılını hatırlatmak noktasında oldukça başarılı.

Bitcoin'in yeniden 20 bin dolar seviyesine ulaşması ihtimalini daha güçlü hale getirecek parametreler günden güne şekillenmeye ve artmaya devam ediyor. Bu parametreler şu şekilde sıralanabilir:

1. Kurumlar devreye girdi

2017 yılında kripto para piyasasına güçlü biçimde saldıran ve Bitcoin üzerinden kazanç elde etmeyi arzulayan yatırımcıların büyük bir çoğunluğu bireyseldi. 2019'un Haziran ayına geldiğimizde ise esas yatırım yapıcılar kurumlar olarak karşımızda yer alıyor. Google tarafından yayınlanan verilere göre bireysel yatırımcılar halen bu işin dışında yer alıyor. Arama motorları üzerinden yapılan 'Bitcoin' aramalarının sayısı 2017 yılındaki seviyenin yalnızca %10'u.

Diğer yandan, kurumlar tarafından yapılan Bitcoin yatırımları ve genel miktar, günden güne artıyor. Buna ek olarak BitMex'te görülen diğer işaretler de Bitcoin'i 'akıllı para' olarak tanımlamayı başarıyor. Bitcoin, kurumların katılmasıyla daha güçlü bir hal alacak demek mümkün.

Dev şirketler, Bitcoin yatırımlarını günden güne artırıyor.
Dev şirketler, Bitcoin yatırımlarını günden güne artırıyor.

Ağ yapısı iyice gelişti

2019 yılının ortalarını da geçtiğimiz bugünlerde madenleme hızı ve algoritmagücü büyük oranda arttı. Tüm zamanların tarihi zirvesi olan 65,000,000/s’nin üzerine çıkan hız değeri, Bitcoin için altın bir çağın başladığı anlamına geliyor. Bu denli büyük bir güce ulaşmış bir sistemi etkileyebilmek için gerçek anlamda çok büyük bir güç gerekiyor. Diğer temel verilere bakıldığında; günlük para transferi miktarı, blok boyutu gibi verilerin arttığını görüyoruz. Daha çok insan kripto paraya yöneliyor.

Ek olarak, kripto paralar için para transferi görece olarak düşük durumda. Bu da kripto paraların yayılmasını kolaylaştırıyor.

Bitcoin'in kişi ve kurumlarla ilintili ağ yapısı günden güne güçlenerek verimli ve güvenilir bir durum meydana getiriyor.
Bitcoin'in kişi ve kurumlarla ilintili ağ yapısı günden güne güçlenerek verimli ve güvenilir bir durum meydana getiriyor.

Bitcoin ödül yarılanmasına neredeyse bir yıl var

Bitcoin yarılanması bundan 11 ay sonra gerçekleşecek. Bu da ödülün 12,5 Bitcoin'den 6,25 Bitcoin'e düşeceği anlamına geliyor. Haliyle madenciler de başka paralar madenlemeye başlayacak. Bitcoin fiyatında artış bekleyen kişiler de yarılanma gerçekleşmeden önce üretime yükleniyorlar. İşletme fakültelerinde Etkin Piyasa Hipotezi denen yapı, hem alıcı hem de satıcıların tüm bilgiye erişebildiğini varsayıyor. Bitcoin, yapısı itibariyle bu hipotezi gerçekleştirmeye daha yakındır. Haliyle de piyasa verilerine ve gelecekte gerçekleşecekolan değişim bilgilerine haiz olan kişiler, şimdiden alım gerçekleştiriyorlar. Uzun pozisyona geçen yatırımcıların portföyünde Bitcoin de yer alıyor.