Kulübe yeni üye: 'Alphabet 1 trilyon dolar değeri aştı'

Google.
Google.

Apple, Microsoft ve Amazon'un 1 trilyon dolarlık değeri geçerek elde ettikleri prestije Google'ın çatı şirketi Alphabet'in ne zaman dahil olacağı merak ediliyordu.

Son bir yıl içerisinde değerini 250 milyar dolar artırmayı başaran Alphabet, ABD borsalarının son kapanışında 1 trilyon 2 milyar dolar seviyesine çıkmış oldu.

Amazon'un değerinin 1 trilyon doların altında kalmasıyla birlikte Apple, Microsoft ve Alphabet; dünyanın 1 trilyon dolarlık üç şirketi olarak kaldı.

Dünya üzerinde çok sayıda büyük şirket, 1 trilyon dolar seviyesini geçmek bir yana; bu seviyeye yaklaşmaktan bile uzak durumda. Hal böyleyken; Apple'ın başlattığı, Amazon ve Microsoft'un devam ettirdiği '1 trilyon dolarlık şirket' olma trendi de ciddi bir 'prestij' anlamına geliyor.

Şirketlerin '1 trilyon dolarlık kulübüne' son üye Google'ın şirketi Alphabet oldu. ABD borsaları üzerinde işlem gören Alphabet'in piyasa değeri dün tarihinde ilk kez 1 trilyon dolar seviyesine çıktı.

Google CEO'su Sundar Pichai'nin bu başarı sonrası ödüllendirilmesi bekleniyor.
Google CEO'su Sundar Pichai'nin bu başarı sonrası ödüllendirilmesi bekleniyor.

15 Ocak günü 1439 dolar olan Alphabet hisseleri, dün yüzde 2.2'lik yükselişle 1472 dolar seviyesine ulaşmış oldu. Bu yükselişle birlikte yalnızca bir günde 10 milyar dolar değer artırmayı başarmış olan Alphabet'in piyasa değeri de 992 milyar dolardan 1 trilyon 2 milyar dolara çıkmış oldu.

Alphabet'in hisse fiyatındaki son bir yıllık artış yüzde 33 seviyesine ulaşırken, ABD'li şirketin 2019 yılının 16 Ocak günü 752 milyar dolar olan piyasa değeri de bir yıllık dönemde 250 milyar dolar artmış oldu.

Google, Alphabet'in en önemli yatırımı konumunda yer alıyor.
Google, Alphabet'in en önemli yatırımı konumunda yer alıyor.

Kulübün ilk üyesi Apple olmuştu

Apple, 2018 yılının Ağustos ayında piyasa değeri 1 trilyon doları aşmayı başaran ilk teknoloji devi olmuştu. ABD'li teknoloji şirketi Microsoft ise 1 trilyon dolar baremi için Nisan 2019'a kadar beklemek durumunda kalmıştı. Alphabet'in dünkü yükselişine rağmen en değerli şirket sıralamasında zirve değişmedi. Listede Apple ve Microsoft ilk 2 sırayı alırken Alphabet 3. sıraya yerleşmiş oldu.

Apple, Ağustos 2018'de tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi olmuştu.
Apple, Ağustos 2018'de tarihin 1 trilyon dolarlık ilk şirketi olmuştu.

Google'ı 'haksız rekabet' mi büyütüyor?

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda farklı ülkede onlarca farklı 'haksız rekabet' davasına konu olan Google, kazandığı paranın büyük bölümünü rekabet koşullarına uymayarak kazanıyor denebilir. Şirketin yasalara karşı bakışı ve faaliyet gösterdiği ülkelerdeki kanunlarla uyumsuzluğu birçok ekonomist tarafından yoğun biçimde eleştiriliyor.

Apple ve Microsoft'un 'haksız rekabet' davalarının neredeyse 10 katı seviyesinde davaya konu olan Google'ın davalar neticesinde nasıl bir değere sahip olacağını zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >