Mark Zuckerberg'in ABD Senatosuna ifade vermesini gerektiren süreç nasıl işledi?

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Rusya’nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine etki ettiği iddialarıyla başlayan süreçte Facebook’un Londra’da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasına bilgi sızdırdığı doğrulandı. Bu sızıntıyı kabul eden Zuckerberg, ABD Senatosuna ifade verdi.

Dünyanın en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya sitesi Facebook, 87 milyon kullanıcı bilgisinin bir veri analiz firması tarafından ele geçirilmesini engelleyemedi ve çok büyük bir skandalla karşı karşıya kaldı. Üstelik bu veri analiz firması ele geçirdiği bu kullanıcı bilgilerini ABD Başkanlık seçimlerinde Rusya’nın istediği şekilde kullanmıştı.

Bu skandalı duyan milyonlarca sosyal medya kullanıcısı Facebook’u sil kampanyası başlattı. Oldukça zor günlerden geçen ve sadece yetkililere karşı sorumlu olduğunu düşünen Facebook, kullanıcılardan gelen bu protesto karşısında daha da sarsıldı. Şirket bu protestolardan etkilenerek sadece bir haftada 70 milyar dolar değer kaybetti. Bu değer kaybını yaşayan sadece Facebook olmadı. Aynı zamanda CEO olarak görev yapan Mark Zuckerberg’in hisseleri de sadece ilk 3 günde yüzde 5’ten fazla düşüş yaşayarak milyarlarca dolar zarar etti.

Bu olayın milyonlarca kişi tarafından duyulmasının ardından bir açıklama yapmak zorunda kalan Mark Zuckerberg, CNN International’a bir açıklama yaptı. Bu açıklamada Facebook veri sızıntısı skandalı ve Cambridge Analytica adlı veri analiz firması hakkında değerlendirmede bulundu.

ABD'de Kasım 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine Rusya'nın Facebook üzerinden sahte haberler ve reklamlar kullandığı iddialarına yanıt veren Zuckerberg, "Açıkçası, Rusya'nın seçimlere müdahalesi veya sahte haberler olsun, 2016'da birtakım sorunlara yeterince hakim değildik." dedi.

Bir kesim, Donald Trump'ın başkan seçilmesinde Zuckerberg'in büyük etkisi olduğunu ve bunu bilerek yaptığını savunuyor.
Bir kesim, Donald Trump'ın başkan seçilmesinde Zuckerberg'in büyük etkisi olduğunu ve bunu bilerek yaptığını savunuyor.

Açıklamasına devam eden Zuckerberg, Facebook'un veri sızıntısı durumunu ilk olarak 2015'te öğrendiğini kaydetti. Bunun ardından şirketin Cambridge Analytica'ya resmi bir talepte bulunarak Facebook'tan elde ettiği verileri silmesi gerektiğini ilettiği bilgisini paylaştı.

Cambridge Analytica'nın bu verileri sildiğini bildirdiğini ve bunun için resmi belge gösterdiğini vurgulayan Zuckerberg, şöyle konuştu:

"İnsanlar bana bir şeyi yapacaklarına dair yasal onay gösterdikleri zaman buna inanırım. Açıkçası bu bir hataydı. Bu tür hataların ileride gerçekleşmemesinden emin olmamız lazım. Bunun olduğu için gerçekten çok üzgünüm. İnsanların verilerini korumak için sorumluluğumuz var."

''Kongrede ifade verebilirim''

Zuckerberg, veri skandalı hakkında ABD Kongresinde ifade verebileceğini belirterek, "Eğer bu yapılacak doğru şeyse bundan mutluluk duyarım." dedi.

Facebook'un daha fazla regüle edilip edilmemesi konusunda "Regüle edilmememizden emin değilim." yanıtını veren Zuckerberg, internet ortamında ise özellikle reklamların şeffaflığına daha fazla düzenleme getirilmesi gerektiğini savundu.

İngiliz parlementosunun alt kanalı Avam Kamarası’nın Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komisyonu bu skandalla ilgili ifade vermeye çağrıldı. Bu çağrıyı reddeden Zuckerberg, komisyona yazdığı mektupta ifade vermek için yardımcılarından birini gönderebileceğini yazdı.

Facebook siyasi içerikli paylaşımlara şeffaflık ayarı getirdi

Veri skandalı nedeniyle ağır bir şekilde eleştirilen Facebook, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada siyasi içerikli 'reklamları ve sayfaları daha şeffaf hale getirmek' amacıyla yeni kurallar getirildiğini bildirdi.

Facebook'un bu şeffaflık ayarını kongreye günler kala yapması dikkatlerden kaçmadı.
Facebook'un bu şeffaflık ayarını kongreye günler kala yapması dikkatlerden kaçmadı.

Açıklamada, “Facebook’ta bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ya da reklamı görüntülediğinizde kimden geldiğinin net olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, bugün Facebook ve Instagram’daki reklamlara ve sayfalara yönelik yönetim şeklimizde önemli değişiklikler açıklıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Zuckerberg, Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerinin Londra merkezli "Cambridge Analytica" adlı veri analiz firması tarafından izinsiz ve usulsüz kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından ABD Kongresi'nden gelen talepler üzerine ifade vermeye razı oldu.

Mark Zuckerberg ABD Senatosunda ifade verdi: Benim hatamdı!

ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesinin ortak düzenlediği "Facebook, Sosyal Medya Gizliliği ve Veri Kullanımı ve Suistimali" adlı oturumda konuşan Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg'in yemin altında olmadığı ancak hukuki olarak gerçeği söylemek zorunda olduğu bildirildi.

Zuckerberg, ifadesinde, merkezi Londra'da bulunan
Zuckerberg, ifadesinde, merkezi Londra'da bulunan

Adalet Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley, yaptığı açılış konuşmasında, "Bu emsalsiz bir oturumdur. Bugün Facebook'un düzinelerce veri noktasına erişimi var. Facebook'un bu verileri kullanarak reklam gelirleri yoluyla para kazandığı sır değil. Ancak birçok kullanıcı bu gerçeğin farkında değil. Facebook, geçen sene yaklaşık 40 milyar dolar gelir elde etti ve bunun yüzde 98'i reklamlardan geldi." ifadelerini kullandı.

Ticaret Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John Thune da konuşmasında, Facebook'un insanlara erişiminin olağanüstü olduğunun altını çizerek "Facebook kullanıcılarının anlamlı seçimler yapabilmesi için ihtiyaç duydukları gerekli bilgiye sahip olduğuna inanmıyorum. Sayın Zuckerberg, sizin sorumluğunuz var. Amerika ve dünya sizi izliyor." yorumunda bulundu.

"Yeteri kadar çaba sarf etmedik"

Zuckerberg, konuşmasında, Facebook'un veri sızıntısını önlemek için yeteri kadar çaba sarf etmediğini kaydederek şirketin yarattığı araçların zarar için kullanıldığına, bu zararların arasında da sahte haberler, seçimlere yabancı müdahale ve nefret konuşmalarının yer aldığı bilgisini paylaştı.

Şirketin kullanıcılara karşı sorumluluğu için geniş bir bakış açısı almadığını ifade eden Zuckerberg, "Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı ve özür dilerim." dedi.

Zuckerberg, Cambridge Analytica olayında insanların bilgilerini korumakta başarısız olduklarını kabul ederek sosyal paylaşım sitesinin şu anda büyük verilere erişimi olan bütün uygulamaları inceleyen bir soruşturma yürüttüğünü vurguladı.

"Rusların bilgi operasyonlarını tanımlamakta yavaştık"

Zuckerberg, insanlara Facebook'ta paylaştıkları bilgilerin tam olarak nasıl kullanıldığını açıklamanın önemli olduğunu düşündüğüne dikkat çekerek "Cambridge Analytica 2015'te verileri sildiğini söylediğinde, bu durumu kapanmış sandık. Ama onların sözüne güvenmemeliydik. Bu yüzden Federal Ticaret Komisyonuna bu konuda haber vermedik." şeklinde konuştu.

Bu yıl Facebook'ta 20 bin çalışanın güvenlik ve içerik görünümü için Facebook'ta görev alacağı bilgisini paylaşan Zuckerberg, "2016'da Rusların bilgi operasyonlarını tanımlamakta yavaştık. Seçimlere müdahale etmeye çalışacak ve yanlış bilgi yaymaya çalışacak sahte hesapları daha iyi tespit edecek yapay zeka aletleri oluşturduk." ifadelerini kullandı.

"Bazı Facebook çalışanları Mueller'in ofisiyle görüştü"

Zuckerberg, verilerle ilgili Facebook'un neler yaptığını kullanıcılarına daha basit şekilde anlatması gerektiğinin altını çizerek kullanıcılara Facebook'ta tam kontrol verilmesi gerektiğini ve ABD'li şirketlerin inovasyona devam etmesini sağlayarak Çinli rakiplerin gerisinde kalmaması gerektiğini vurguladı.

Bazı Facebook çalışanlarının ABD'nin 2016 başkanlık seçimlerine olası Rus müdahalesini araştıran Özel Yetkili Savcısı Robert Mueller'den mahkeme celbi aldığını doğrulayan Zuckerberg, bazı Facebook çalışanlarının da bu konuda Mueller'in ofisi ile görüştüğünü ifade etti.

Zuckerberg, Facebook'ta siyasi reklam veren bütün reklamcıların kimliğini onaylayacaklarını belirterek "Böylece Rusya'nın olası müdahalelerini ve yanlış bilgi yaymaya çalışan diğer çabaları engelleyeceğiz." dedi.

Facebook'un bir tekel olduğunu düşünmediğini kaydeden Zuckerberg, Facebook'un farklı teknoloji alanlarında rakipleri arasında Google, Twitter, Microsoft ve Amazon gibi şirketlerin olduğuna işaret etti.

Facebook hisseleri 2 yılın en kazançlı gününü yaşadı, Zuckerberg’in serveti de 2,8 milyar dolar arttı

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un hisseleri, New York borsasında son 2 yılın en kazançlı gününü yaşadı.

Facebook'un hisse başına değeri 1 Şubat tarihinde 195,32 dolara çıkarak rekor kırdı ancak daha sonra veri sızıntısı skandalı nedeniyle şirketin hisselerinde sert düşüşler oldu.

Skandalının ortaya çıktığı günden geçen Cuma gününe kadar Facebook hisseleri yüzde 18,6 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri de bu süreçte 558 milyar dolardan 454 milyar dolara kadar gerileyerek 104 milyar dolar düşüş gösterdi.

Bütün bu gelişmelere karşın pazartesi gününü 157,93 dolardan tamamlayan şirket hisseleri, Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg'in ABD Senatosunda ifade vermeye başlamasıyla dün TSİ 22.20'de 165,94 dolara kadar tırmandı ve günü 165,04 dolardan kapattı.

Böylece, Facebook hisseleri salı günü yüzde 4,5 prim yaparak 28 Nisan 2016'dan bu yana en kazançlı gününü geçirdi. Söz konusu tarihte Facebook'un 2016 birinci çeyrek bilançosu piyasa beklentileri aşmış, firmanın hisseleri yüzde 7,2 prim göstermiş ve o zamana kadar en yüksek seviyesine tırmanmıştı.

Zuckerberg'in servetinde bir günde 2,8 milyar dolarlık artış

Salı günü itibarıyla kapanışta şirketin piyasa değeri 477 milyar dolar olarak gerçekleşti. Zuckerberg'in serveti de 2,8 milyar dolar (yüzde 4,4) artışla 66 milyar dolara yükseldi.

Uzmanlar, merkezi Londra'da bulunan "Cambridge Analytica" adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ABD ve İngiltere'de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığına yönelik iddialar için Zuckerberg'in Senatoda başarılı bir ifade verdiğini belirtti.

Zuckerberg'in veri sızıntısı skandalı kapsamında kendisinin ve şirketinin hatalarını kabul ettiğine dikkati çeken uzmanlar, bu tür krizlerin yeniden yaşanmaması için CEO'nun oluşturduğu planları ayrıntılı biçimde açıklamasının da yatırımcılarda güven oluşturduğunu vurguladı.

Mark Zuckerberg, bugün ise ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi önünde ifade verecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >