Microsoft, Cortana destekli akıllı termostat GLAS'ı duyurdu

Microsoft Cortana
Microsoft Cortana

Microsoft'un Johnson Controls şirketiyle birlikte geliştirdiği akıllı termostat GLAS kısa bir süre önce YouTube'ta yayınlanan videoyla birlikte duyuruldu. İşte Cortana sayesinde sesli komutları algılayabilen akıllı termostatın detayları...

Nisan'da yayınlanan güncelleştirmeyle yeni yetenekler kazanan sesli asistan Cortana, Windows 10 sistemlerde "Hey Cortana" komutuna destek vermeye başlamış; bu şekilde uykudan uyanabilir hale gelmişti. Her ne kadar Apple'ın Siri'si karşısında işi hayli zor olsa da Microsoft yeni adımlar atmaya devam ediyor.

İlk etapta yalnızca Windows tabanlı cihazlar için aktif hale getirilen Cortana'nın, daha sonrasında Android sistemler için de etkinleştirilmiş olması sayesinde ulaştığı kitlenin biraz daha genişlediğini söyleyebilmek mümkün. Bu aşamayla birlikte Android akıllı telefonlar ve tabletler de Cortana desteği kazandı. Yeterli mi, değil! Zira Microsoft bu sesli asistanı akıllı ev cihazlarına da getirmek istiyor. Hatta bunun ilk örneklerinden biri de GLAS adı verilen akıllı termostat.

Microsoft ve Johnson Controls ortaklığında geliştirilen akıllı termostatın en büyük özelliği Cortana. Bu sayede sesli komutlar yardımıyla oda sıcaklığından hava akışına kadar birçok farklı detay değiştirilebiliyor. ABD merkezli dev yazılım şirketi Microsoft, temas halinde olduğu farklı kurum ve kuruluşlarla YouTube üzerinde GLAS termostatı duyurdu. Bu alanda iddialı şirketler arasında yer alan Johnson Controls'ın ürettiği akıllı termostat, Cortana desteği sayesinde sesli komutları eyleme dökebiliyor.

Yani sesli komutlar vasıtasıyla odanın sıcaklığını ayarlamak; hava kalitesini değiştirmek ve enerji kullanımı düzenleyebilmek mümkün. Üstelik bu komutlara ek olarak termostatın ön kısmında yer alan yarı saydam ekran üzerinden tarih ve saat bazlı özel ayarlamalar da yapılabiliyor. GLAS'ın fiyatı ve satış tarihiyle ilgili olarak şimdilik herhangi bir bilgi yok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >