Microsoft süper zekaya tedbirli: Öncelik kontrol edilebilir yapay zeka

Microsoft’un yapay zekâ CEO’su Mustafa Suleyman, yapay süper zekâ yarışına mesafeli. Hedeflerinin insanı merkeze alan, değerlerle uyumlu bir zekâ olduğunu söylüyor.
Silikon Vadisi’nde şirketler süper zekâyı hızla inşa etmeye odaklanırken Suleyman, yapay zekânın insan kapasitesini katlayan seviyeye taşınmasının yönetilebilir ve güvenli olmadığını belirtiyor. Bu nedenle süper zekâyı bir hedef değil, anti hedef olarak görüyor.
İnsan odaklı yaklaşım
Microsoft cephesinde hedef, insan çıkarlarını destekleyen insan merkezli bir zekâ. Amaç; kontrol ve değer uyumu sorunlarını büyütmeden, üretkenliği ve bilimi hızlandıracak pratik sistemler geliştirmek.

Bilinç tartışmasına net çizgi

Suleyman, mevcut sistemlere bilinç ya da ahlaki statü atfetmenin yanlış olduğunu ifade ediyor. Araçların acı ya da haz deneyimlemediği, gelişmiş dil üretimi ve muhakeme benzeri çıktılar verdikleri hatırlatılıyor.
Sektörde ayrışan takvimler
Bazı şirketler yakın dönemde genel yapay zekâ ya da süper zekâ beklentisi taşırken, diğer isimler takvime temkinli yaklaşıyor. Tartışmanın odağında, güvenlik, değer uyumu ve toplumsal etki başlıkları yer alıyor.
