Panasonic’ten müthiş teknoloji: Direksiyon başında uyumaya son

Direksiyon başında uyumak
Direksiyon başında uyumak

Uykulu bir halde direksiyon başına geçen şoförler nedeniyle gerçekleşen kazalar tarih oluyor. Panasonic’in geliştirdiği üç aşamalı teknoloji, sürücünün uyku seviyesini ölçüp algılayarak uyarı mekanizmasını devreye sokabiliyor.

Panasonic, direksiyon başındaki kişinin uyku seviyesini ölçen teknolojiyi tanıttı. Araç içerisinde kamera, araç bilgileri ve çeşitli algılayıcılardan gelen bilgileri kullanan yapay zeka, şoförün uyku seviyesini herhangi bir fiziksel temasa ihtiyaç duymadan, sürücü koltukta otururken ölçebiliyor. İlk etapta yüz hareketleri ve göz kırpma sıklığı algılanırken daha sonra araçtaki ısı düzeyi, direksiyon ve hareket bilgileri buna ekleniyor. Termal algılayıcıylaşoförün vücut ısısı da denkleme eklenerek uyku seviyesi ölçülmüş oluyor. Şimdiye kadar uygulanan uyku tespit sistemlerinin fazlaca ötesine geçeceği düşünülen sistem merak uyandırmaya başladı bile…

Trafikte uykulu araç kullanımı oldukça ciddi bir problem. ABD’deki ölçümlere göre sürücülerin yüzde 60’lık kısmı son bir yıl içerisinde uykulu şekilde araç kullandıklarını belirtirken yüzde 37’si direksiyon başında uyuyakaldığını kabul ediyor. Katılımcıların yüzde 13'ü her ay bir kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını itiraf ediyor. Türkiye'de de durum iç açıcı değil. Her üç trafik kazasından birisinin nedeni uykuya dayanıyor.

Panasonic’in 22 patentle birden geliştirdiği teknolojinin kişisel ve ticari taşıtlarda kullanımı hedefleniyor. Ekim ayında örneklerinin sergileneceği teknoloji, beş farklı seviyede algılama yapabilme özelliğine sahip. Bunlar, şirkete göre; uykusuz, az uykulu, uykulu, çok uykulu ve ciddi düzeyde uykulu olarak tanımlanıyor. Sistem sürücünün uykulu olduğunu düşündüğünde, bir alarm çalabiliyor ve dinlenmeyi tavsiye ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >