Rapor: Android telefonlarda güvenlik güncelleştirmeleri atlanıyor

Android güncelleme
Android güncelleme

Security Research Lab'ın toplamda 1200 akıllı telefonu inceleyip yayınladığı raporda Google ve Samsung başta olmak üzere birçok üreticinin güvenlik güncelleştirmelerini es geçtiği ortaya çıktı.

Android akıllı telefon üreticilerinin büyük bölümü güncellemeleri yavaş yayınladığı için eleştiriliyor. Alman güvenlik şirketi Security Research Lab'ın yayınladığı yeni rapor bu konuyu bir kez daha doğrular nitelikte. Şirket, Android üreticilerinin aslında güvenlik güncellemeleri yayınlamadığını ifade ediyor. Şöyle ki: Karsten Nohl ve Jakob Lell isimli uzmanlar, iki yıl boyunca Android telefon üreticilerini inceleyerek güvenlik güncellemelerini kontrol ediyor. Daha sonrasında aslında yama açıklarının devam ettiği net bir şekilde görülebiliyor. Evet; şirketler güncelleme yayınlıyor... Ama bu güncellemeler güvenlik tarafını içermiyor. Dolayısıyla güvenlik güncelleştirmeleri es geçilerek telefonların sürümleri güncel tutuluyor.

Güvenlik güncellemelerinin es geçilmesiyle alakalı olarak dev şirketlerden gelen herhangi bir açıklama yok.
Güvenlik güncellemelerinin es geçilmesiyle alakalı olarak dev şirketlerden gelen herhangi bir açıklama yok.

Dev şirketler de aynı şeyi yapıyor

Üstelik bu hileye başvuran şirketlerin sayısı hiç de azımsanacak seviyede değil. Google ve Samsung başta olmak üzere dev şirketler de bu yönteme başvuruyor. Security Research Lab, bu bilgiyi afaki bir şekilde paylaşmıyor; toplamda 1200 telefon incelendikten sonra bu karara varıyor. Güvenlik güncellemelerini bir yıl boyunca es geçen şirketler de var. Bunlar arasında Sony ve Samsung ilk sıralarda yer alıyor. Benzer şekilde Xiaomi, Nokia, HTC, Huawei, Motorola ve LG de üç - dört güvenlik güncelleştirmesini es geçmiş durumda. Ayrıca Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE'nin de bu araştırmayla aynı şekilde toplamda dörtten fazla güvenlik güncelleştirmesini sunmadığı ortaya çıkıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >