Rekor fiyata satıldı: Efsane video NFT oldu

'Charlie bit my finger' videosu
'Charlie bit my finger' videosu

Bir neslin ağzına yapışan 'Charlie bit my finger' videosu NFT olarak satıldı. Alıcı videoya 6.4 milyon liradan fazla ödedi. Video kısa süre içerisinde Youtube'dan da kaldırılacak.

NFT çılgınlığı deyim yerindeyse çığ gibi büyüyor. İlk kez 2007’de yayınlanan, tüm dünyada milyonlarca kez izlenen “Charlie Parmağımı Isırdı” videosu NFT olarak satışa çıktı.

880 milyondan fazla izlenen Video'nun sahibi "Charlie Parmağımı Isırdı" videosunu Youtube’dan kaldırarak NFT yani "non fungible token" (değiştirilemez jeton) olarak satmaya karar verdi.

22 Mayıs’taki açık artırmada, video 760 bin doların üzerinde (6.4 milyon lira) bir fiyata alıcı buldu.

Parodisi de çekilecek

2007 yılına ait olan videoda üç yaşındaki Harry Davies–Carr, kardeşi Charlie'nin ağzına parmağını sokuyordu. Bu sırada küçük kardeş abisinin parmağını ısırınca milyonlarca kişinin yıllarca hatırlaycağı o sözler ortaya çıktı; Charlie bit my finger.

Şimdi ise NFT olarak satılan videonun alıcısıyla aynı sahnenin bir parodisi çekilecek.

Harry şu anda 20, Charlie ise 18 yaşında.

Kısa süre önce yangın çıkan bir evin önünde yer alan bir kızın görseli de NFT açık artırmasında 473 bin dolara satılmıştı.

Kripto paraların bel kemiğini oluşturan blok zincir teknolojisi ile kodlanan bu dijital eserler kopyalanamıyor.

NFT'ler koleksiyonerler tarafından büyük ilgi görüyor.

  • NFT nedir?
  • "Değiştirilemez token" anlamına gelen (NFT), blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş, bir eşi daha olmayan varlıklara deniyor.
  • Normal coin ve token kavramından farklı biçimde çalışan NFT; benzersiz, değiştirilemez, orijinalliği ve mülkiyet hakkı sahibine ait olan bir varlıktır.
  • NFT'ler, birbirlerinin yerine geçemeyecek orijinallikte ve farklı değerlerde üretilirler.
  • Eşsiz tokenler (NFT) genellikle koleksiyon, dijital sahiplik ve mülkiyet hakları alanında tercih ediliyor. Ayrıca kripto sanat eserleri, dijital koleksiyon ürünleri ve çevrimiçi oyunlarda yer alan eşsiz dijital öğeler gibi çeşitli alanlarda da NFT kullanılıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre, yılın ilk çeyreğinde NFT satışları 1 milyar doları geride bıraktı. Ayrıca Ethereum ağında toplamda 675 milyon dolar civarında satışlar yapıldı.
  • Uzmanlar, NFT satışlarının önümüzdeki aylarda da artarak devam edeceği görüşünde birleşiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >