Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S8 karşı karşıya: Hangi yenilikler geliyor?

Samsung
Samsung

Samsung'un geçen hafta tanıttığı Galaxy S9, geçen sene duyurulan Galaxy S8'e göre ne gibi farklar ortaya koyuyor. İşte A'dan Z'ye Galaxy S9 ve Galaxy S8 arasındaki farklar...

Samsung, geçen hafta Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress 2018'de yeni tepe seviyesi akıllı telefonları Galaxy S9 ve Galaxy S9+'ı tanıttı. Bizim de GZT.com olarak yakından incelediğimiz ve hem canlı yayınlarla hem de ön incelemelerle ayrıntılarını paylaştığımız akıllı telefonlar, fuarda epey ilgi gördü. Ancak yeni ürünlerle ilgili insanların kafasında çeşitli soru işaretleri de yok değil. En çok merak edilen ayrıntıların başında Galaxy S9 serisinin bir önceki aileye kıyasla neler sunduğu... Biz de Galaxy S9 ve Galaxy S8'i bir araya getirerek aradaki farklardan bahsediyoruz.

👋 Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9+’tan ilk görüntüler! #samsung #samsunggalaxy #s9 #s9plus
GZT Teknoloji (@gztteknoloji)'in paylaştığı bir gönderi ()

Tasarım

Galaxy S9 ve Galaxy S8 arasında tasarım anlamında çok büyük farklar olmadığı üzerinde sıklıkla duruluyor. Ancak kalınlık ve ağırlık konusunda önemli değişimler olduğu söylenebilir. Şöyle ki:

  • Galaxy S8: 148.9 x 68.1 x 8.0 mm boyutlar - 155 gram ağırlık
  • Galaxy S9: 147.7 x 68.7 x 8.5 mm - 163 gram ağırlık

Galaxy S9, Galaxy S8'e oranla 8 gram daha ağır ve 5 mm daha kalın. Tabii ağırlık ve kalınlığın artmasının başlıca sebepleri var. Bunlardan biri daha katı bir alüminyum malzemenin kullanılıyor olması ve bu sayede eskiye oranla %20 oranında daha fazla düşme koruması sunuyor olması. Ayrıca yine arkada daha kalın bir cam kullanılıyor olması da önemli bir etken.

Temelde tasarım ve fiziksel kısımda söylenebilecek en önemli değişimin "sağlamlık" olduğunun altını çizmek lazım.

Samsung Galaxy S9'da, bir önceki nesildeki Infinity Display yapısı devam ediyor.
Samsung Galaxy S9'da, bir önceki nesildeki Infinity Display yapısı devam ediyor.

Ekran

Ekran konusunda en kapsamlı testleri gerçekleştiren önemli kuruluşlar Galaxy S9'un ekranını "harika" olarak tanımlıyor. Hatta DisplayMate'in yaptığı açıklama "mükemmelden ayırt edilemez" şeklinde. Ekran boyutu 5.8 inç olan Galaxy S9, sınıfındaki en iyi renk doğruluğunu sunan ekranlardan birine sahip. Ayrıca ekranda yansıma "neredeyse yok" denebilecek kadar az.

Super Slow Motion özelliği sayesinde etkileyici fotoğraflar ve videolar çekebilmek mümkün. Üstelik yapılan çekimler arasından istenilen kare de seçilebiliyor.
Super Slow Motion özelliği sayesinde etkileyici fotoğraflar ve videolar çekebilmek mümkün. Üstelik yapılan çekimler arasından istenilen kare de seçilebiliyor.

Kamera

Galaxy S9'un en büyük tartışma noktalarından biri de kamerası. Diyafram açıklığının f/1.5 ile f/2.5 arasında değişebilen yapıya sahip olması önemli. Ancak arada herhangi bir durak yok. Yani ya f/1.5 ya da f/2.5 seçmek gerekiyor. Diğer önemli bir etken ise Super Slo-Mo özelliği. Bu sayede harika videolar çekmek mümkün oluyor. Elbette Galaxy S9+ modelinde çift kamera var ve kamera tarafında çok daha fazla imkan sunuyor.

Galaxy S9'daki iris ve yüz tanıma özelliği sayesinde kilit açma işlemleri biyometrik tarayıcıyla gerçekleştirilebiliyor.
Galaxy S9'daki iris ve yüz tanıma özelliği sayesinde kilit açma işlemleri biyometrik tarayıcıyla gerçekleştirilebiliyor.

Yüz tanıma

Galaxy S9 serisi, biyometrik tarayıcı tarafında yüz tanıma özelliğini getiriyor. Üstelik yalnızca göz ya da yüz tarama değil; ortama bağlı olarak değişkenlik gösteren bir yapıyla sunuyor. Zira ışığın yetersiz geldiği durumlarda yüz tarama yerine göz taramasıyla kilit açma işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Elbette bu da aslında Galaxy S8 serisinin bir adım önüne geçildiğinin önemli göstergeleri arasında yer alıyor.

Galaxy S9 ailesinde, bir önceki seriden farklı olarak hareketli emoji özelliği de var.
Galaxy S9 ailesinde, bir önceki seriden farklı olarak hareketli emoji özelliği de var.

Hareketli emoji

Apple'ın iPhone X ile birlikte sunduğu Animoji özelliği, benzer şekilde Galaxy S9 serisinde de karşımıza çıkıyor. Bu sayede emojiler hareketlendirilebiliyor ve kendi hareketli emojinizi oluşturabiliyorsunuz. AR Emoji olarak isimlendirilen yeni özellik, eğlenceli fotoğraf ve videolar oluşturmak isteyenler için gayet güzel.

Performans

Galaxy S9, bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak iki farklı yonga setiyle satışa sunuluyor. Şöyle ki:

  • Galaxy S9(ABD): Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti, 8 çekirdekli işlemci (4 x 2.7 GHz Kryo 385 Gold ve 4 x 1.7 GHz Kryo 385 Silver)
    Adreno 630 grafik işlem birimi
    Galaxy S9 (Avrupa ve Asya):
  • Exynos 9810 yonga seti, 8 çekirdekli işlemci (4 x 2.8 GHz Mongoose M3 ve 4 x 1.7 GHz Cortex A55)
    Mali-G72 MP18 grafik işlem birimi

Galaxy S9'da durum böyle. Bakalım geçen sene tanıtılan Galaxy S8'de hangi yonga setleri kullanıldı...

  • Galaxy S8 (ABD): Qualcomm Snapdragon 835 yonga seti, 8 çekirdekli işlemci (4 x 2.35 GHz ve 4 x 1.9 GHz Kryo)
    Adreno 540 grafik işlem birimi

  • Galaxy S8 (Avrupa ve Asya):

    Exynos 8895 yonga seti, 8 çekirdekli işlemci (4 x 2.3 GHz ve 4 x 1.7 GHz)
    ARM Mali-G71 MP20 grafik işlem birimi

Şimdi, bu teknik terimleri performans farkına dökmeye geçersek, Galaxy S9'un performans konusunda eskiye oranla %20'lik bir artış sağladığı ortaya çıkıyor. Ayrıca pil ömrü ve verimlilik konusunda da %30'luk bir artıştan bahsediliyor. Performans farkını ortaya çıkaran önemli etkenlerden biri de RAM. Arada 2 GB'lık bir RAM farkı var.

Pil ömrü

Samsung'un başı Galaxy Note 7'de yaşanan batarya problemleriyle çok ağrıdı. Dolayısıyla batarya konusunda sekiz aşamalı kontrol sistemine geçildi ve artık bataryalar çok daha sıkı bir denetimden geçiyor. Önceye oranla batarya kapasitesi tamamen aynı. Ama burada devreye verimlilik giriyor. Dolayısıyla eskiye oranla daha yüksek performans sergileneceği belirtiliyor.

Fiyat

Samsung, Galaxy S9'u ülkemizde 4 bin 599 TL'den satışa çıkarıyor. Geçen sene çıkan Galaxy S8 ise 4 bin 399 TL idi. Elbette her iki fiyat da 64 GB kapasite sunan modeller için geçerli. Ancak geçen sene Galaxy S8 serisinin duyurulmasıyla birlikte kısa süre içinde bir indirim uygulanmıştı. Benzer sistem bu sene de uygulanacak mı, bekleyip göreceğiz.

Kapak fotoğrafı pocket-lint.com'a aittir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >