Scope’a erişim engeli resmen onaylandı

​Scope’a erişim engeli resmen onaylandı

Tüm yayın hakları beIN Sports’ta bulunan ve markanın izni ve kontrolü dışında herhangi bir yerde yayınlanması imkansız durumdaki Spor Toto Süper Lig maçları on binlerce insan tarafından Twitter uygulaması Scope üzerinden izleniyordu. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin aldığı karara göre bu durumun önlenmesi için lig maçları boyunca Scope’a erişim engellenmiş olacak…

İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından, yayın hakları beIN Sports’a ait Süper Toto Süper Lig maçlarının oynandığı sürelerle sınırlı olacak şekilde Scope uygulamasına erişim engeli getirildi. Telif hakları dolayısıyla ismi Scope olarak değiştirilen Periscope uygulaması, birçok insanın lig maçlarını takip edebilmek için kullandığı illegal adres konumundaydı. Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının yayın haklarını tamamen elinde bulunduran beIN Sports, canlı video paylaşım ve görüntüleme uygulaması Scope üzerinden maçların görüntülerinin izinsiz servis edildiği gerekçesiyle İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine başvurdu.

Başvuru, beIN Sports tarafından yapıldı

beIN Sports tarafından gerçekleştirilen başvuru sonrası mahkeme, yapılan müracaatı makul ve yerinde bularak, maçların Twitter’a ait Scope uygulaması üzerinden yayınlanmasını engelleyecek karara imzayı attı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere pscp.tv, proxsee.pscp.tv, prod-assets.pscp.tv, prod-video-eu-central-1.pscp.tv Scope uygulama adreslerinde Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere ihtiyati tedbir yoluyla erişimin engellenmesine karar verildi."

Spor Toto Süper Lig maçlarının başlama düdüğüyle Scope uygulamasına erişim engellenecek.
Spor Toto Süper Lig maçlarının başlama düdüğüyle Scope uygulamasına erişim engellenecek.

Maçlar bittiğinde tekrar erişim sağlanabilecek

Karar, Süper Toto Süper Lig’in başlayacağı tarih olan 10 Ağustos’tan itibaren uygulanmaya başlayacak ve yalnızca maç saatleriyle sınırlı tutulacak. Süper Lig maçları başlarken erişime kapatılacak olan uygulama, maçların bitiş düdüğüyle birlikte yeniden kullanılabilir olacak. İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararın benzer şekilde faaliyet gösteren ‘korsan yayıncılar’ içinde emsal oluşturması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >