Şehirlerin sorunlarını 'akıl' çözecek

Bilgi teknolojileriyle inşa edilen şehirlerin illüstrasyon halindeki görünümü.

Dünyada nüfusun sürekli artmasıyla altyapı, güvenlik, sağlık, atık ve konut açığı gibi yeni sorunların ortaya çıktığı şehir hayatına çözüm bilgi teknolojilerine dayanan 'akıllı' şehir yatırımlarından geliyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, bugün dünya nüfusunun yüzde 55’i şehirlerde yaşıyor ve bu oran gelecek 30 yılda yüzde 68’e yükselecek. Başka bir ifadeyle şehirli nüfusuna 2,5 milyar kişi daha eklenecek.

Akıllı şehirlerde amaç, gelişen ve yenilenen bilgi ve iletişim teknolojilerinin kentsel hizmetlerde merkeze alınması olarak ifade edilirken, 2025yılınakadar akıllı şehirler sayesinde gelişecek işlerin pazar değeri ise 3,3 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor.

Akıllı teknolojilerle donatılan şehirler, kaynakları etkin ve daha akıllıca kullanılmasını sağlarken maliyet ve enerjitasarrufu yapılmasına, hizmet sunumu ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı yapıyor.

Akıllı şehirlerin vatandaşlara birçok farklı konuda fayda sağlaması bekleniyor. Şehrin tüm çehresini değiştirebilecek dokunuşlar 'yaşanabilirliği' artıracak.
Akıllı şehirlerin vatandaşlara birçok farklı konuda fayda sağlaması bekleniyor. Şehrin tüm çehresini değiştirebilecek dokunuşlar 'yaşanabilirliği' artıracak.

Daha yaşanabilir bir gelecek için dijital çözümler

Mckinsey Küresel Enstitüsü’nun ‘Akıllı şehirler: Daha yaşanabilir bir gelecek için dijital çözümler’ adlı araştırmasına göre, güvenlik, sağlık, hareketlilik, enerji, su, ekonomik kalkınma ve konut, atık ve vatandaşlık hizmetleri alanındaki akıllı uygulamalar şehirleri daha sürdürebilir hayatın yaşandığı yerler haline getirecek.

Söz konusu uygulamaların hayata geçirilmesiyle, 2025'de suç oranları yüzde 30-40 düşecek, ulaşımda harcanan vakit günlük 15 ila 30 dakika arası azalacak, kişi başı günlük 25-80 litre arası su tasarruf edilecek, acilvakalara müdahale zamanı yüzde 20-35 hızlı olacak ve vatandaşların yaşam masrafları yüzde 1-3 azalacak, sağlık hizmetleri için harcanan vakitten yüzde 45-65tasarruf sağlanacak, dizel araçlardaki egzoz emisyon oranı yüzde 8-15 arası düşecek ve hızlı müdahale ile 5 milyonluk bir şehirde yılda 30 ile 300 kişinin hayatı kurtarılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >