Sürpriz gelişme: Intel'in akıllı gözlük projesi Vaunt rafa kaldırıldı

Intel Vaunt
Intel Vaunt

Intel'in bir süredir üzerinde çalıştığı akıllı gözlüğü Vaunt, sessiz sedasız bir şekilde hızlıca rafa kaldırıldı. Şirket yetkilileri bu alanda gelecek görmedikleri yönde açıklamalar yaparken New Devices Group biriminin tamamen kapatılıp 200 kişinin işten çıkarılacağını da bildirdi.

Dünyanın en büyük işlemci ve çip üreticilerinden biri olan Intel, uzun süredir üzerinde çalıştığı akıllı gözlük projesini rafa kaldırdı. Şubat'ın ilk haftasında The Verge'de yayınlanan özel videoyla tanınan Intel Vaunt; standart bir gözlüğü andıran tasarımının altında özelleştirilebilir yapı barındırıyordu. Bu sayede gözlük çerçeveleri değiştirilebiliyor; hatta önümüzdeki dönemlerde çeşitli şirketlerin Intel için özel gözlük çerçeveleri üretebileceği konuşuluyordu. Ancak proje henüz filizlenme aşamasındayken rafa kaldırıldı.

Peki ama Intel neden Vaunt akıllı gözlükten vazgeçti?

Intel'in akıllı gözlük projesini bitirmesinin önündeki en büyük sebep New Devices Group adı verilen NDG biriminin kapatılmış olması şeklinde gösteriliyor. Elbette bu durumun de bir kapatılma sebebi var, piyasa şartları. Intel bu alanda çok büyük gelecek görmemiş olacak ki projeyi bu şekilde alelacele sonlandırma kararı aldı. NDG biriminin kapatılmasıyla birlikte 200 kişinin işten çıkacağı da kesinleşmiş oldu. Projenin geleceğini merakla bekleyen kişiler Vaunt'un üzerinin çizilmiş olması sebebiyle hayli üzgün.

Intel Vaunt, kısaca akıllı telefonlardan gelen bildirimleri göz önüne getiriyordu. Üstelik bunların kafa hareketleriyle es geçilmesini sağlıyordu.
Intel Vaunt, kısaca akıllı telefonlardan gelen bildirimleri göz önüne getiriyordu. Üstelik bunların kafa hareketleriyle es geçilmesini sağlıyordu.

Üstelik Intel başta Google olmak üzere birçok farklı şirketin yaşadığı acı tecrübelerden pay çıkararak yolunu çiziyordu. Hatta bu kapsamda Google'ın ağır eleştirilere maruz kaldığı kameraya Vaunt'ta yer verilmemiş, mahremiyetin önemli olduğunun altı çizilmişti. VCSEL olarak isimlendirilen sistem üzerine kurulu olan Intel'in akıllı gözlüğü basit bir şekilde retinaya görüntü aktararak bildirimleri gösteriyordu. Tam olarak 400 x 150 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturarak Android ve iOS sistemlerle bağlantı kurabilen akıllı gözlük, kafa hareketleri sayesinde bildirimlerin es geçilmesine imkan tanıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >