Tesla, otomobilde unutulan çocukları algılayan yeni bir hareket sensörü geliştiriyor

Tesla
Tesla

Tesla, sıcak bir arabada yanlışlıkla unutulan çocuğu fark edebilen yeni bir hareket algılama sensörü üzerinde çalışıyor.

Son 2 yılda 50'den fazla çocuğun otomobilde sıcak çarpmasından dolayı hayatını kaybetmesi, Tesla'nın bu teknolojiyi geliştirmesinin en büyük sebebi olarak görülüyor.

Bu yeni sensör ve beraberinde getirdiği güvenlik teknolojisi için Federal İletişim Komisyonu'ndan onay bekleniyor.

Tesla, hemen her yazılım güncellemesiyle ek özellikler kazanmaya devam ediyor. Bunların büyük kısmı ise güvenlik tarafında gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda duyurulan 'köpek modu' özelliği, otomobilde evcil hayvanların kısa süre bekletildiğinde klima ve benzer detayları aktif ediyor. Şimdi buna ek olarak bir de çocuklar için yeni önlemler alınıyor.

Şirket, sıcak otomobildeki çocukları fark edebilen yeni bir hareket algılama sensörü üzerinde çalışıyor. Reuters'a göre Tesla mevcut kuralların izin verdiğinden daha yüksek güç seviyelerinde çalışmak üzere gerekli onayları bekliyor. Bu onaylar elbette Federal İletişim Komisyonu tarafından veriliyor.

Tesla bu uygulamayı ve yeni özelliği şu şekilde özetliyor:

    Pediatrik araç sıcak çarpması riskini azaltmak; araçtaki yolcuları gelişmiş hava yastığı açılması ve emniyet kemeri hatırlatmaları yoluyla yaralanmalardan korumak ve hırsızlığı önleme sistemlerini geliştirmek için kullanılabilir.
Herhangi bir kazada hava yastığının çocuklara göre optimize edilmesine yardım edebilir.

Tesla bu sistemle birlikte otomobillerdeki çocukları güvende tutmak istiyor.
Tesla bu sistemle birlikte otomobillerdeki çocukları güvende tutmak istiyor.

Bu noktada Tesla aslında vücut boyutunu ölçmek için radar görüntülemeyi kullanmayı planlıyor. Böylece yetişkinler ve çocuklar arasındaki farkı net biçimde anlayabiliyor. Mevcut ağırlık tabanlı koltuk içi sensör sistemlerinden çok daha etkili olacağı belirtiliyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi verilerine göre 2018 ve 2019'da toplamda 50'den fazla çocuk otomobillerde sıcak çarpmasından dolayı hayatını kaybetmiş. Az önce bahsettiğimiz özel mod aslında geliştirilmiş şekilde bu noktada da büyük bir katkı sağlıyor.

Tesla, çeşitli güvenlik önlemleri için araçlardaki iç ve dış sensörleri zaten kullanıyor. Az önce bahsettiğimiz köpek modu, evcil hayvanlarını birkaç dakika geride bırakması gereken araç sahipleri için epey faydalı oluyor. Ayrıca Sentry Modu sayesinde de yakınlardaki hareketler izleniyor ve potansiyel dış tehditler belirleniyor.

Nissan Pathfinder ailesine de 2 yıl önce bir güvenlik özelliği eklenmişti.
Nissan Pathfinder ailesine de 2 yıl önce bir güvenlik özelliği eklenmişti.

Otomobillerde unutulan çocukların sıcaktan hayatını kaybetmesiyle alakalı diğer şirketlerin de çeşitli çalışmaları var. Nissan, bundan 2 yıl önce Pathfinder SUV'lerine bir yolculuktan önce arka planının ne zaman açıldığını algılamak için sensörleri dahil etti. Araç park edildikten sonra sürücü arka kapıyı tekrar açmak isterse korna bir hatırlatma olarak birkaç kez bip sesi çıkarıyor. Aynı şekilde GM modellerininbirçoğunda arka koltuk hatırlatıcısı isimli bir özellik yer alıyor ve arka koltuklar dolu olduğunda sesli şekilde sürücüyü uyarıyor.

Bu sensörlerin Tesla otomobillere ne zaman entegre edileceği şimdilik belli değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >