Toyota ve Panasonic birlikte elektrikli otomobil bataryası geliştirecek

Toyota Panasonic
Toyota Panasonic

Elektrikli otomobil furyasını geriden takip eden Toyota, yeni nesil bataryalar geliştirmek için Panasonic ile işbirliği yapıyor. Japon otomotiv devi, ilk elektrikli aracını 2020'de satmaya başlayacak.

Toyota, 1953'ten beri işbirliği içerisinde olduğu Panasonic ile batarya geliştirme ve üretme faaliyetleri üzerine ortaklık anlaşması imzaladı. Daha önce Toyota'nın hibrit otomobilleri için de batarya tedariği gerçekleştiren Panasonic, ilk tam elektrikli Toyota'larda kullanılacak yeni nesil enerji kaynaklarını geliştirecek.

Günümüzde Tesla gibi elektrikli otomobil üreticileri, silindir şeklinde pillerden oluşan batarya paketleri kullanıyor. Maliyeti düşük, ısınmaya daha dayanıklı bu pil türü, fazla yer kaplaması nedeniyle enerji yoğunluğunu düşürüyor. Toyota ve Panasonic, silindir pil yerine daha çok mobil cihazlarda gördüğümüz düz piller üzerine çalışacak. Enerji yoğunluğu ve şarj hızını artıracak değişiklik için pillerin üretim maliyetini düşürmek ve ısınma sorunlarını çözmek gerekiyor.

Toyota'nın ilk elektrikli otomobili 2020'de satışa çıkacak

Enerji yoğunluğu yüksek, hızlı şarj olabilen yeni nesil otomobil bataryası, muhtemelen 2020'de satışa çıkacak ilk tam elektrikli Toyota'da kendine yer bulacak. Şimdiye kadar sadece hibrit güç sistemleri ve hidrojen otomobillere yoğunlaşan Toyota, 2020 sonrası planlarında elektrikli araçlara geniş yer ayırıyor. Ancak Japon otomotiv devinin hidrojenden vazgeçmeye niyeti yok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >