Tozlu Raflar: Önümüzdeki 20 yılda tarihe karışacak 9 teknoloji!

Yeni teknolojiler
Yeni teknolojiler

Yeni teknolojiler şekil değiştirmeye devam ediyor. Son araştırmalara göre 20 yıl içinde birçok farklı teknolojik ürüne ihtiyaç ortadan kalkıyor. İşte karşınızda 20 senede değişmesi ve ortadan kalkması beklenen 9 teknoloji!

Yeni nesil teknolojiler temelde ürünlerin çok hızlı şekil değiştirmesini sağlıyor. Eskiden sahip olunan ve sevilen birçok elektronik eşya (VCR, CD ve katlanabilir telefonlar gibi) şimdi yerini bambaşka ürünlere bırakıyor. Hatta tüm bu görevler artık yalnızca en temel basit birakıllıtelefonda birleşiyor. Yani ayrı ayrı ürünler satın alma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bunu sağlayan en önemli unsurlardan biri elbette akıllı cihazlar için geliştirilen mobil uygulamalar. İlgili uygulamalar sayesinde akıllı telefon, tablet, televizyon ya da destekleyen diğer elektronik ürünlerde basit bir şekilde farklı görevler gerçekleştirilebiliyor.

Fotoğrafların büyük bölümü aslında günümüzde ortadan kalkan teknolojileri baz alıyor. Fakat bir kısmı hâlâ hayatımızdan tam anlamıyla çıkmış değil. Tahminler, 20 yıl içinde birçok farklı teknolojinin ortadan kalkarak yerine yenilerinin geleceğini (her zaman olduğu gibi) gösteriyor.

İlk fotoğraf doğrudan yeni nesil otomobilleri temel alıyor. Otonomsistemlerin gelişmesi ve şoförler yerine araçların sürücüsüz hale gelmesi otomobillerde büyük değişiklikler meydana getiriyor. Bunlardan biri de elbette aynaların tamamen ortadan kalkması. Aynaları kontrol edecek herhangi bir sürücüye gerek olmadığı için ayna ihtiyacı da ortadan kalkıyor.

Audi, 2019'da yan aynaları olmayan otomobillerin piyasaya sürülmesini ilgili mercilere proje olarak sunmuştu. Kısa bir süre sonra birçok farklı otomobil şirketinin de Alman üreticinin izinden gitmesi bekleniyor. Önümüzdeki 20 yılda tüm araçların yerleşik kameralarıyla çevresini takip edeceği ve akıllı sistemlerle herhangi bir tehlike durumunda sürücü ya da yolcuları uyaracağı belirtiliyor. Zaten şu an halihazırda da sürücüsüz otomobillerle birlikte bu sistem yavaş yavaş hayatımıza entegre olmaya başlamış durumda.

Akıllı ev teknolojilerinde yıllardır önemli aşama kaydediliyor. Hatta şu anda günlük hayatın bir parçası halindeki 'akıllı' ev ürünleri, akıllı telefon ya da tabletler vasıtasıyla uzaktan kontrol sağlıyor.

Özellikle televizyon gibi ev cihazlarında kontrol için uzaktan kumandaya ihtiyaç kalmıyor. Zira bunun yerine halihazırda da kullanılan teknolojilerle akıllı cihazlar üzerinden kontrol gerçekleştirilebiliyor. Hatta ilerleyen yıllarda yapay zekâ ve makine öğrenimiyle birlikte televizyonların sizi analiz ederek hangi saatlerde hangi televizyon kanalını izlediğinize dair rapor çıkarması ve buna yönelik aktiviteleri doğrudan kendisi başlatması gibi bir durum da söz konusu.

Banka ve kredi kartlarının yaygınlaşmasıyla birlikte şu anda günümüzde nakit para kullanılmaz hale geldi. Artık her mağazada yer alan cihazlar vasıtasıyla nakit para yerine kartla ödeme gerçekleştirilebiliyor. Benzer etkinin önümüzdeki dönemlerde daha da farklı evrilmesi bekleniyor.

Yakın zamanda artık kredi kartı kullanımının da son bulması ve bunun yerine mobil ödeme sistemlerinin yaygınlaşması bekleniyor. Her ne kadar ülkemizde ağır aksak ilerlese de dünya genelinde birçok farklı ülkede mobil ödeme sistemleri bolca kullanılıyor. Haliyle Türkiye de dahil olmak üzere önümüzdeki senelerde ödeme sistemlerinde köklü değişiklikler olacağı aşikar.

Teknolojinin bu denli gelişmesi ve değişmesi elbette 'güvenlik' konusunda da büyük avantaj sağlıyor. Bu noktada en bariz örneklerden biri elbette ev ve otomobillere entegre edilen güvenlik teknolojileri olarak gösterilebilir. Evet; halihazırda şu anda mobil uygulamalar vasıtasıyla kapı kontrolleriyle kilitleme ya da kilit açma gibi işlemler uzaktan gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu teknolojiler daha da ileri gidecek gibi görünüyor. Önümüzdeki 20 sene anahtarlar tamamen tarih oluyor...

Akıllı cihazlardaki kablolu şarj sisteminde olduğu gibi kablolu kulaklıklar da tamamen ortadan kalkıyor. Şu anda kablolu kulaklıklar çok fazla kullanılıyor olsa da önümüzdeki süreçte tamamen kablosuz kulaklıklara geçiş olacağı öngörülüyor. Çok dahaergonomik bir kullanım imkanı sunan kablosuz kulaklıklar kablosu sürekli karışan ve sinir bozan kablolu kulaklıkların tozlu raflara konmasını sağlıyor.

Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlemesi sağlık alanında da net bir şekilde kendini gösteriyor. Gelecekte hemen her hastalığın tedavisinde iğne yerine hap kullanılması bekleniyor. Evet; iğneler çok daha hızlı şekilde sağlık problemlerini ortadan kaldırıyor. Ama bu etkinin önümüzdeki dönemlerde haplar için de geçerli olacağı tahmin ediliyor.

Büyük elektronik ticaret sitelerinin bir kısmı teslimat konusunda yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Teslimatın hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşmesi için drone'ların önümüzdeki dönemlerde çok yoğun şekilde kullanılması bekleniyor. Şu anda halihazırda sembolik de olsa taşımacılık için kullanılan drone'ların ilerleyen yıllarda daha popüler hale geleceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Islakimzanın ortadan kalkması ve tamamen yüz tanıma sistemlerine geçiş yapılması bekleniyor. Yani şu an halihazırda olduğu gibi herhangi bir işlemin onayı için imza yerine yüz tanıma sistemleri kullanılacak gibi görünüyor. Güvenliği hat safhaya çıkaran bu yeni teknoloji şu anda akıllı telefonlarda kendini gösteriyor olsa da önümüzdeki süreçlerde ATM'lerde de benzer bir sisteme geçiş olacak gibi görünüyor.

Jest ve mimiklerle bilgisayar kontrolünün hayata geçmesiyle farenin de ortadan kalkacağı aşikar. Çünkü böylece ek bir kontrolcüye ihtiyaç duyulmadan bilgisayar üzerinde çeşitli komutlarla işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusu oluyor.

Yeni teknolojilerin hayatımıza girmesiyle birlikte önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı ürünlerle karşılaşacağımız aşikar. En yeni teknolojileri öğrenmek için GZT.com Teknoloji ve GZT360 teknoloji yayınlarını takipte kalın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >