Türkiye'de elektrikli otomobil şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek

Şarj istasyonu
Şarj istasyonu

EPDK, Türkiye'de eletrikli otomobiller için altyapı oluşturmayı kolaylaştırmak istiyor. Bu amaçla araç şarj istasyonu kurmak isteyen şirketlerden lisans talep edilmeyecek.

Yerli otomobil projesiyle otomotiv sektörünün yeni dönemine hazırlık yapan Türkiye, bir yandan da şarj istasyonu ağı oluşturmak için ilk düzenlemeleri hayata geçiriyor. Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının yaygınlaştırmak üzere yapılan çalışmalar hakkında AA'ya bilgi veren EPDK, hazırladıkları usul ve esasların şirketlere nasıl kolaylıklar sağlayacağını açıkladı.

"Elektrikli Araçlar Şarj İstasyonuna İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı" adı altında toplanan EPDK'ya ait çalışmalar, kamuoyu ve sektörün görüşüne sunuldu. Buna göre bir işletme, önceden sözleşme ya da lisansa gerek duymadan elektrikli otomobiller için şarj hizmeti verebilecek. Satılan elektriğe hizmet bedeli eklenebilecek ve elektrik üretim/tedarik lisansına sahip şirketler de şarj istasyonları vasıtasıyla elektrik satışı yapabilecek.

Şarj istasyonlarını kim üretecek ve hangi şarj standardı kullanılacak?

TEHAD (Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu) tarafından paylaşılan verilere göre, 2017 itibarıyla Türkiye'de 1500'den fazla şarj istasyonu bulunuyor. Bu alanda 6 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalardan biri olan Gersan, kendi üretimi olduğunu belirttiği istasyonlardan IEC 62196 standardıyla 50 kW hızında şarj imkanı sunuyor.

EPDK, ilerleyen dönemde standartların çeşitlenmesi ve istasyon hizmeti veren firmaların artmasıyla oluşabilecek karmaşanın da şimdiden önüne geçmeli. Bilhassa kurulacak istasyonlara yerli üretim şartı getirilmesi, şarj standartlarının yaygınlaştırılmasında Avrupa ve Uzak Doğu ile işbirliği içerisinde olunması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >