Türkiye'de üretiliyor, 100 ülkeye satılıyor: Toyota C-HR

Toyota
Toyota

Toyota Türkiye, ülkemizdeki üçüncü otomobil modeli üretimine geçen yıl C-HR ile başlamıştı. Hibrit seçeneği bulunan araç, 100 ülkeye Türkiye'den gönderiliyor ve firmaya milyarlarca dolar ihracat geliri sağlıyor.

Son dönemde hayata geçirilen yatırımlar sayesinde Toyota'nın Avrupa'daki en aktif üretim tesisi haline gelen Toyota Türkiye Sakarya fabrikası, tüm zamanların ihracat ve üretim rekorunu kırdı. Yılın ilk 11 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 102 artışla 255 bin araç üreten fabrika, bunların 225 binini ise yurtdışına satmış. İhracatı yüzde 150 artan fabrikanın yeni hibrit üretim kabiliyetiyle geleceği parlak.

Japon otomobil devinin yeni platformu kullanılarak üretilen hibrit SUV türündeki C-HR, bu artışın yaşanmasında en büyük rolü oynadı. Sakarya fabrikasından çıkan Corolla ve Verso'dan farklı olarak hibrit güç sistemi seçeneğiyle gelen C-HR'ın aynı zamanda fabrikanın ilerleyen döneminde yeni hibrit çözümlerin üretimine kapı açması bekleniyor.

C-HR'ın üretimi için Türkiye'ye 350 milyon avro ek yatırım yapılmış ve geçen sene üç vardiya sistemine geçilerek Sakarya fabrikasının işçi kapasitesi 5 bine yükseltilmişti. Ülkemizde yaptığı toplam ihracat 25 milyar doları aşan Toyota, yeni nesil hibritler sayesinde bunu daha da artırmayı planlıyor.

Türkiye'de üretilip 100 ülkeye satılan C-HR, dört çeker sürüş sistemi opsiyonu bulunmadığı için ABD'de pek ilgi görmüyor. Ancak yine de Türkiye'den Toyota'nın yeni hibrit SUV'sinin alımını yapan ülkeler arasında Kuzey Amerika da dikkat çekiyor. İhracın yüzde 74'ünü Avrupa ülkelerine yapan Toyota Türkiye, sene sonu için 280 bin araç üretim hedefi koymuş.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >