Türkiye'den 'uzay' hamlesi: Statik ateşleme testini başarıyla geçti

Serdar Hüseyin Yıldırım, statik ateşleme testini başarıyla geçen motoru paylaştı
Serdar Hüseyin Yıldırım, statik ateşleme testini başarıyla geçen motoru paylaştı

Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesinde 2017 yılında kurulan Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş, Türkiye'nin bu yaz uzaya fırlatmayı amaçladığı milli roket üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Statik ateşleme testini başarıyla geçen Delta V'ye ait roket motoru ile Türkiye uzayda söz sahibi bir oyuncu olmayı ve diğer ülkeler ile rekabet etmeyi planlıyor.

Dünyadaki örneklerine nazaran daha fonksiyonel, emniyetli ve maliyeti düşük bir şekilde geliştirilen roket motorunun üzerinde iki yıldır çalışılıyor. Şu ana kadar 11 atış yapılan roketin, bu yaz uzayda Türkiye'yi temsil etmesi bekleniyor.

Testi başarıyla geçti

Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş'nin 2017 yılında geliştirmeye başladığı Hibrit Uzay Roket Motoru (HURM) Projesi hakkındaki son bilgileri Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Twitter hesabından paylaştı. Motorun statik ateşleme testini başarıyla geçtiğini söyleyen Yıldırım, proje üzerine çalışan ekiple çektirdiği fotoğrafı takipçileriyle paylaştı.

Diğer projelerden farkı ne?

Konu hakkında geçtiğimiz yılın Aralık ayında değerlendirmelerde bulunan Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu, HURM projesi ile Türkiye'nin uzayda söz sahibi ülkelerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini belirtiyor:

  • "Bizim teknolojimizin temel özelliği basit ve ucuz olması. Bunun yanında bir de emniyetli. Bütün bunları alt alta koyduğunuz zaman böyle bir sistemle üreteceğiniz fırlatma aracı da dünyadaki benzerlerine göre daha ucuz olacak. Türkiye'nin elinde böyle bir teknolojinin olması uzaya erişimini sağlayacak. Uzaya kendiniz erişemiyorsanız başkalarının teknolojilerine muhtaç kalıyorsunuz. Bu teknoloji ile artık biz de uzayda söz sahibi olan bir ülke haline geleceğiz."

"Uydularımızı kendimiz uzaya göndereceğiz"

Uzayda Türkiye'ye ait mevcut uyduların olduğunu ancak hala uzaya kendi uydumuzu yollayacak sistemlere sahip olunmadığını belirten Karabeyoğlu, geliştirilmekte olan motorlu roket sistemleri ile uzaya ulaşımın sağlanacağını ve maliyet etkinliğinden kaynaklı olarak sürekliliğin sağlanacağını ifade etti.

Roket motorunun deneme atışları 11 kere gerçekleştirildi ( Aralık 2019)
Roket motorunun deneme atışları 11 kere gerçekleştirildi ( Aralık 2019)

Başka ülkelere de hizmet verilebilecek

Delta V'nin Hibrit Uzay Roket Motoru Geliştirme (HURM) Projesi hayata geçirildiğinde roket fırlatma konusunda diğer ülkelere de hizmet verilebilecek. Katma değeri çok yüksek bir alan olan uzay teknolojileri, Türkiye'ye ekonomik fayda sağlayacak hamlelerden biri.

  • "Dünyadaki uydu fırlatma marketi milyarca dolarlık bir market. Türkiye küçük de olsa, bunun bir parçasını alsa çok önemli bir kazanç kaynağı elde edecektir. Yüksek teknolojili bu alanda Türkiye'nin gelir elde etme imkanı doğacak. Yan sektörlere de bir hareket getirecek, bu alan çarpan etkisi çok yüksek bir alan."
  • Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >