Twitter, reklam hedefleme için telefon numaralarını kullandığını itiraf etti

Twitter
Twitter

● Twitter, kullanıcıların karşısına ilgili reklamların çıkmasını sağlayan 'reklam hedefleme' konusunda hata ettiğini kabul etti. Şirket, iki faktörlü kimlik doğrulama için alınan telefon numaraları ve e-posta adreslerinin reklam hedeflemede kullandığını itiraf etti.

● Toplamda kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor. Konuyla alakalı açıklama yapıp özür dileyen Twitter, bunu bir hata olduğunu kabul etti.
● Geçtiğimiz dönemlerde Facebook'ta da benzer bir durum meydana gelmiş ve 5 milyar dolarlık para cezasına çarptırılmıştı. Twitter'ın akıbeti ne olacak göreceğiz. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, Twitter, Instagram ya da YouTube fark etmeksizin büyük kitlelere ulaşan her şirket, 'reklam hedefleme' için farklı yöntemler kullanıyor.

Reklam hedefleme nedir?

Küçük bir parantez açarak reklam hedeflemeyi de özetlemekte yarar var. Bu sistem aslında en temelde kullanıcıların satın almak istediği ürünlerin reklamlarının karşısına çıkmasını temel alıyor. Elbette bu sırada birçok farklı parametre göz önünde bulunduruluyor. Elde edilen en küçük kullanıcı verisi bile reklam hedeflemede kullanılabiliyor. Yani bu sistem bir anlamda reklamların hedefi 12'den vurması için kullanıcıların karşısına ilgili seçeneklerin getirilmesini sağlıyor.

Gönderi, fotoğraf, video ve hatta yorumları bile pazarlayan platformlar, bir anlamda kişisel verileringizliliğini ceza almak pahasına (sayısız örneği var) hiçe sayıyor.

Son örnekte Twitter var. Jack Dorsey'in başında olduğu şirket, reklam hedeflemede iki faktörlü kimlik doğrulama için alınan telefon numaralarının kullanıldığını açıkladı. Üstelik telefon numaralarının yanı sıra benzer şekilde e-posta adreslerinin de bu iş için kullanıldığı doğrulandı.

Dün (8 Eylül) gelen açıklamada, telefon numaraları ve e-posta listelerinin özel izleyici uygulama vasıtasıyla reklam hedefleme için kullanıldığı biliniyor.

Twitter'da iki aşamalı kimlik doğrulamayı Ayarlar / Hesap / Güvenlik üzerinden aktif edebilirsiniz.
Twitter'da iki aşamalı kimlik doğrulamayı Ayarlar / Hesap / Güvenlik üzerinden aktif edebilirsiniz.

İki faktörlü kimlik doğrulama nedir?

Twitter başta olmak üzere birçok platform, kullanıcıların hesaplarına girişte güvenliği artırmak için çift doğrulama sistemini kullanıyor. Yani web sitesine ya da uygulamaya kullanıcı adı / şifre ile giriş yapılırken bir de telefonunuza kısa mesajla kod gelmesini sağlıyor. Kodu girmeden platforma giriş yapmak mümkün olmuyor.

Facebook, geçtiğimiz dönemlerde bu sebeple 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.
Facebook, geçtiğimiz dönemlerde bu sebeple 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

Facebook 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı

Facebook'un geçen sene reklam hedefleme için telefon numaraları ve e-posta adreslerini kullandığı ortaya çıkmıştı. Şimdi de tamamen aynı durum Twitter için geçerli. Federal Ticaret Komisyonu, Facebook'u bu yıl başlarında 5 milyar dolarlık para cezasına çarptırdı. Ayrıca reklam için iki faktörlü kimlik doğrulamasındaki bilgilerin reklam hedefleme için kullanılmasını yasakladı.

Twitter, reklam hedeflemesinin 'bir hata olduğunu' söyleyerek özür diledi. Tam metin şu şekilde:

    Reklamveren pazarlama listesinde güvenlik amacıyla sağlanan Twitter iki aşamalı kimlik doğrulamadaki telefon numarası ve e-posta adreslerini eşleştirmiş olabiliriz. Bu bir hataydı ve özür dileriz.
    Bundan kaç kişinin etkilendiğini kesin olarak söyleyemeyiz. Ancak şeffaf olma çabasıyla herkesin farkında olmasını istedik. Hiçbir kişisel veri ortaklarımızla veya diğer üçüncü şahıslarla harici olarak paylaşılmadı.

Geçen sene Twitter'daki bir dizi güvenlik kesintisinin bir sonucu olarak görülebilir. Zira şirketin kullanıcı şifrelerini düz metin olarak saklaması, iki yıl boyunca bilinmesine rağmen telefon numarası sızıntılarının açıklanması ve Mayıs'ta bir veri sızıntısı gerçekleşti. Hatta tüm bunların üzerine Twitter CEO'su Jack Dorsey'in kendi hesabı da hacklendi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >