Üniversite öğrencisi, 18.000 km yükselebilen planör tasarladı

18.000 km yükselebilen planör.

Üniversitede öğrenim gören Blake isimli bir öğrenci tasarladığı planörle tarihe geçmek üzere. Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarılan planör, 60.000 ft yani 18.000 km yükseliğe sorunsuz çıkıp inebiliyor.

Hava araçlarının sorunsuz çalışması ve o hava araçlarıyla iletişim kurabilmek çağımızın en önemli teknolojikaktivitelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Düşük sıcaklık değerlerinde çalışan bataryalar, o bataryaları sıcak tutabilmek için gereken vericiler yüksekirtifada araçların karşılaştıkları büyük problemlerden sadece bazıları.

Genç üniversiteli, planör inşa sürecinin tamamında aktif olarak görev yapıyor.
Genç üniversiteli, planör inşa sürecinin tamamında aktif olarak görev yapıyor.

Blake isimli bir üniversite öğrencisi, bu problemlerin en büyüklerini çözebilmek noktasında oldukça anlamlı bir adım attı. Yüksek irtifa değerlerine çıkabilmesi için lateks ve helyum kullanarak tasarladığı planörle neredeyse atmosfer sınırına bileçıkabilmeyi mümkün kılan genç, hava araçları konusundaki ezberleri bozmak üzere.

Blake, çeşitli yayınlarda ürettiği planörü tanıtıyor.
Blake, çeşitli yayınlarda ürettiği planörü tanıtıyor.

İlk uçuş gayet başarılıydı

Planör belli bir yüksekliğe kadar balonlar vasıtasıyla çıkıyor ve sonra planörü kontrol eden Ardupilot Mega devreye giriyor. Blake, tasarımının 60,000 ft yüksekliğe kadar çıkabildiğini, otopilotun gayet iyi iş çıkardığını, ancak bu yükseklikten sonra iletişim problemleri ile karşılaştığını söyledi. Blake, ilk uçuşun gayet başarılı olduğunu, inişin ise rüzgar yüzünden hedeften 9 miluzağa gerçekleştiğini ifade etti...


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >