Ve Apple yine sahnede: iPhone X'i satın almak için X sebep!

iPhone X
iPhone X

Evet; Apple'ın iPhone X modeli yüksek fiyatıyla hayli eleştiriliyor. Peki ama iPhone X'i satın almak için

binlerce TL'yi gözden çıkarmak için en geçerli sebepler hangileri?

Apple'ın onuncu yıla özel olarak geliştirdiği iPhone X modeli, 999 dolarlık yurt dışı fiyatıyla çıtayı hayli yükseltti. Peki ama bu fiyatın karşılığında yeni iPhone ile birlikte sunulan özellikler neler? iPhone X, altı çekirdekli işlemcisi, "neredeyse" çerçevesiz ekran yapısı, yüz tarama sistemi, çift kamerası ve kablosuz şarj desteğiyle ön plana çıkıyor. Elbette bunlara ek olarak iOS 11 ile birlikte yetenekler daha da üst noktaya çıkıyor. İşte karşınızda iPhone X'i satın almak için X sebep...

Ekran: OLED teknolojisi, HDR desteği, çerçevesiz yapı ve yuvarlatılmış kenarlar
iPhone X, şu ana kadar ürettiği tüm iPhone'lar arasında en yüksek ekran / çerçeve oranına sahip akıllı telefon olarak dikkat çekiyor. Dolayısıyla satın alma sırasında 5.8 inç'lik bu ekraın 458 PPI yoğunlukta 2436 x 1125 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturabildiğini ve 1.000.000:1 kontrast oranı sunduğunu unutmamak gerekiyor. Super Retina HD yapısındaki bu ekran OLED teknolojisine ek olarak HDR desteği de sunuyor; böyle renkler çok daha canlı ve göz alıcı bir hale kavuşuyor.Bir önceki nesilde olduğu gibi 3D Touch teknolojisini de destekleyen bu ekran, doğru ve geniş renk yelpazesine ek olarak 625 cd/m2'lik maksimum parlaklık düzeyiyle de hayli iddialı. Üstelik köşelerin yuvarlatılmış olması da kullanım sırasında büyük bir avantaj. oluşturuyor. Dolayısıyla yeni iPhone'un aslında ekran tarafında çok önemli farklar içeriği rahatlıkla söylenebilir.
Ekran: OLED teknolojisi, HDR desteği, çerçevesiz yapı ve yuvarlatılmış kenarlar iPhone X, şu ana kadar ürettiği tüm iPhone'lar arasında en yüksek ekran / çerçeve oranına sahip akıllı telefon olarak dikkat çekiyor. Dolayısıyla satın alma sırasında 5.8 inç'lik bu ekraın 458 PPI yoğunlukta 2436 x 1125 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturabildiğini ve 1.000.000:1 kontrast oranı sunduğunu unutmamak gerekiyor. Super Retina HD yapısındaki bu ekran OLED teknolojisine ek olarak HDR desteği de sunuyor; böyle renkler çok daha canlı ve göz alıcı bir hale kavuşuyor.Bir önceki nesilde olduğu gibi 3D Touch teknolojisini de destekleyen bu ekran, doğru ve geniş renk yelpazesine ek olarak 625 cd/m2'lik maksimum parlaklık düzeyiyle de hayli iddialı. Üstelik köşelerin yuvarlatılmış olması da kullanım sırasında büyük bir avantaj. oluşturuyor. Dolayısıyla yeni iPhone'un aslında ekran tarafında çok önemli farklar içeriği rahatlıkla söylenebilir.
Kaldırılan fiziksel ana menü tuşu: Elveda ana menü tuşu!
Evet; ortadan kaldırılan ana menü tuşu birçok kişi için şaşırtıcı oldu. Yani yıllardır alışılan bu tuşa iPhone X ile veda edilmiş olması kullanıcılara yepyeni bir deneyim vadediyor. Artık iOS 11 ile birlikte mobil işletim sistemi üzerinden birçok farklı işlem ana menü tuşuna gerek kalmadan gerçekleştirilebilecek. Ön yüzdeki tek ve yekpare tasarım elbette bu noktada önemli bir satın alma kriteri olarak değerlendirilebilir. Zira Apple hayranlarının tamamen sade ve basite indirgenmiş ürünleri sevdiği düşünüldüğünde ana menü tuşunun kaldırılmış olmasının telefonun tasarımına artı yönde katkı sağladığını söyleyebilmek mümkün.
Kaldırılan fiziksel ana menü tuşu: Elveda ana menü tuşu! Evet; ortadan kaldırılan ana menü tuşu birçok kişi için şaşırtıcı oldu. Yani yıllardır alışılan bu tuşa iPhone X ile veda edilmiş olması kullanıcılara yepyeni bir deneyim vadediyor. Artık iOS 11 ile birlikte mobil işletim sistemi üzerinden birçok farklı işlem ana menü tuşuna gerek kalmadan gerçekleştirilebilecek. Ön yüzdeki tek ve yekpare tasarım elbette bu noktada önemli bir satın alma kriteri olarak değerlendirilebilir. Zira Apple hayranlarının tamamen sade ve basite indirgenmiş ürünleri sevdiği düşünüldüğünde ana menü tuşunun kaldırılmış olmasının telefonun tasarımına artı yönde katkı sağladığını söyleyebilmek mümkün.
Yonga seti: 2+4 yapısında çalışan 6 çekirdekli işlemci
Apple, iPhone X ile birlikte A11 Bionic yonga setine geçiş yaptı. 64 bit mimariyle geliştirilen A11 yongasında toplamda 6 çekirdek yer alıyor. Bu çekirdekler 2+4 yapısında görev yapıyor. 2 çekirdek tamamen "yüksek performansa" odaklanırken; diğer 4 çekirdek ise enerji tasarrufu konusunda büyük katkı sağlıyor. Böylece yüksek performans ve düşük enerji tüketimi birleşip iPhone X'i ortaya çıkarıyor. 4.3 milyar transistör de cabası! Peki ama bu yonga seti ya da işlemciler nasıl bir performans farkı ortaya çıkarıyor? 2 performans çekirdeği, geçtiğimiz sene iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte sunulan A10 yonga setindeki çift çekirdeğe oranla %25 daha yüksek performans sunuyor. Öte yandan diğer 4 çekirdek ise yine A10'a oranla %70'lik bir performans farkı ortaya koyuyor ki bu da çok ciddi bir rakam. Üstelik konuyla alakalı olarak Samsung Galaxy S8 ve MacBook Pro testleri de örnek verilebilir. Çünkü en başarılı benchmark uygulamalarından biri olan Geekbench ile gerçekleştirilen testlerde iPhone X'in esasında hem tek ve hem de çoklu çekirdekte Galaxy S8'e fark attığını ve 2017 model MacBook Pro'yu da geride bıraktığı görülebiliyor. İlgili Haber: Apple iPhone X performans testlerinde son model MacBook Pro'yu geride bırakıyor
Yonga seti: 2+4 yapısında çalışan 6 çekirdekli işlemci Apple, iPhone X ile birlikte A11 Bionic yonga setine geçiş yaptı. 64 bit mimariyle geliştirilen A11 yongasında toplamda 6 çekirdek yer alıyor. Bu çekirdekler 2+4 yapısında görev yapıyor. 2 çekirdek tamamen "yüksek performansa" odaklanırken; diğer 4 çekirdek ise enerji tasarrufu konusunda büyük katkı sağlıyor. Böylece yüksek performans ve düşük enerji tüketimi birleşip iPhone X'i ortaya çıkarıyor. 4.3 milyar transistör de cabası! Peki ama bu yonga seti ya da işlemciler nasıl bir performans farkı ortaya çıkarıyor? 2 performans çekirdeği, geçtiğimiz sene iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte sunulan A10 yonga setindeki çift çekirdeğe oranla %25 daha yüksek performans sunuyor. Öte yandan diğer 4 çekirdek ise yine A10'a oranla %70'lik bir performans farkı ortaya koyuyor ki bu da çok ciddi bir rakam. Üstelik konuyla alakalı olarak Samsung Galaxy S8 ve MacBook Pro testleri de örnek verilebilir. Çünkü en başarılı benchmark uygulamalarından biri olan Geekbench ile gerçekleştirilen testlerde iPhone X'in esasında hem tek ve hem de çoklu çekirdekte Galaxy S8'e fark attığını ve 2017 model MacBook Pro'yu da geride bıraktığı görülebiliyor. İlgili Haber: Apple iPhone X performans testlerinde son model MacBook Pro'yu geride bırakıyor
Kamera: 12 MP'lik çift lens, f/1.8 diyafram açıklığı, optik yakınlaştırma, portre modu, optik görüntü sabitleme ve daha fazlası...
iPhone X'te kamera tarafında da çok önemli güncelleştirmeler söz konusu. Arkada yer alan 12 MP'lik çift lensten biri geniş açılı olarak tasarlanırken diğeri ise telefoto olarak tasarlanmış. Diyafram değerleri ise geniş açıda f/1.8. ve f/2.4. Yani esasında ışığın az olduğu ortamlarda da fotoğraf ve video çekmek mümkün hale geliyor. Tabii ki tamamen karanlık ortamlarda da True Tone destekli dört LED'li özel aydınlatma devreye giriyor. Üstelik optik yakınlaştırma desteği sayesinde hem fotoğraf hem de videolarda görüntüde herhangi bir bozulma olmadan yakınlaştırma yapılabiliyor. Daha da güzel kısmı ise her iki lensin de optik görüntü sabitleme teknolojisini desteklemesi. Böylece özellikle yüksek çözünürlükte video çekerken elde oluşabilecek titreşimler en aza indirilip çok daha berrak ve akıcı videolar çekilebiliyor. Kamera tarafındaki bir diğer önemli detay ise portre ışığı özelliğinin sunulması. Böylece çekilen fotoğraf üzerinde birçok farklı aydınlatma seçeneğiyle düzenleme yapılabiliyor. Video tarafına geçildiğinde ise 60 kare / saniye 4K çekim destekleniyor. Ayrıca video kaydederken eşzamanlı olarak 8 MP'lik fotoğraflar da çekilebiliyor. Elbette Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlükte 120 kare ya da 240 kare ağır çekimler de yapılabiliyor. Ve TrueDepth ön kamera... Öndeki 7 MP'lik kamera da artık portre özelliği kazanmış durumda. Böylece sahne haricinde geriye kalan bölümler f/2.2 diyafram açıklığıyla birlikte bulanıklaştırılabiliyor. Optik görüntü sabitleme ve portre ışığı özellikleri aynı şekilde ön kamera için de geçerli.
Kamera: 12 MP'lik çift lens, f/1.8 diyafram açıklığı, optik yakınlaştırma, portre modu, optik görüntü sabitleme ve daha fazlası... iPhone X'te kamera tarafında da çok önemli güncelleştirmeler söz konusu. Arkada yer alan 12 MP'lik çift lensten biri geniş açılı olarak tasarlanırken diğeri ise telefoto olarak tasarlanmış. Diyafram değerleri ise geniş açıda f/1.8. ve f/2.4. Yani esasında ışığın az olduğu ortamlarda da fotoğraf ve video çekmek mümkün hale geliyor. Tabii ki tamamen karanlık ortamlarda da True Tone destekli dört LED'li özel aydınlatma devreye giriyor. Üstelik optik yakınlaştırma desteği sayesinde hem fotoğraf hem de videolarda görüntüde herhangi bir bozulma olmadan yakınlaştırma yapılabiliyor. Daha da güzel kısmı ise her iki lensin de optik görüntü sabitleme teknolojisini desteklemesi. Böylece özellikle yüksek çözünürlükte video çekerken elde oluşabilecek titreşimler en aza indirilip çok daha berrak ve akıcı videolar çekilebiliyor. Kamera tarafındaki bir diğer önemli detay ise portre ışığı özelliğinin sunulması. Böylece çekilen fotoğraf üzerinde birçok farklı aydınlatma seçeneğiyle düzenleme yapılabiliyor. Video tarafına geçildiğinde ise 60 kare / saniye 4K çekim destekleniyor. Ayrıca video kaydederken eşzamanlı olarak 8 MP'lik fotoğraflar da çekilebiliyor. Elbette Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlükte 120 kare ya da 240 kare ağır çekimler de yapılabiliyor. Ve TrueDepth ön kamera... Öndeki 7 MP'lik kamera da artık portre özelliği kazanmış durumda. Böylece sahne haricinde geriye kalan bölümler f/2.2 diyafram açıklığıyla birlikte bulanıklaştırılabiliyor. Optik görüntü sabitleme ve portre ışığı özellikleri aynı şekilde ön kamera için de geçerli.
Face ID: Yüz tarama özelliği
iPhone'un onuncu yılı için tasarlanan Face ID özelliği, yüz tarama sistemini bir üst noktaya taşıyor. Keza iPhone X'in ön kısmına yerleştirilen birçok farklı sensör ve kamera desteğiyle birlikte surat şekillerinin matematiksel bir formülünü oluşturan akıllı telefon, böylece çok kısa bir süre içinde kilit açma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Üstelik Face ID satın alma işlemleri için de kullanılabiliyor. Parmak izi okuyucu sistemine oranla çok daha güvenli bir yapı sunan Face ID sisteminin 1.000.000'da 1 sapma payı var. Yani bir milyon kişiden yalnızca birinde kilit farklı bir yüzle açılabiliyor; yani imkansıza yakın!
Face ID: Yüz tarama özelliği iPhone'un onuncu yılı için tasarlanan Face ID özelliği, yüz tarama sistemini bir üst noktaya taşıyor. Keza iPhone X'in ön kısmına yerleştirilen birçok farklı sensör ve kamera desteğiyle birlikte surat şekillerinin matematiksel bir formülünü oluşturan akıllı telefon, böylece çok kısa bir süre içinde kilit açma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Üstelik Face ID satın alma işlemleri için de kullanılabiliyor. Parmak izi okuyucu sistemine oranla çok daha güvenli bir yapı sunan Face ID sisteminin 1.000.000'da 1 sapma payı var. Yani bir milyon kişiden yalnızca birinde kilit farklı bir yüzle açılabiliyor; yani imkansıza yakın!
Hareketli emoji: Animoji desteği! 
TrueDepth ön kamera ve ön kısımda yer alan sensörlerle birlikte hareketli emoji desteği sunuluyor. Animoji olarak isimlendirilen yeni hareketli emoji desteği; yüz tarama sistemiyle oluşturulan özel yapı sayesinde emojilerin surat hareketlerinizle hareketlenmesini sağlıyor. Küçük bir örnek vermek gerekirse klasik civciv emojisi seçildiğinde ve animoji özelliği aktif edildiğinde yapacağınız mimikler ve konuşmalar otomatik olarak emoji tarafından tekrarlanıyor ve hafızaya alınıyor. Akabinde iMessage üzerinden karşı tarafa animojileri yollamak mümkün oluyor.
Hareketli emoji: Animoji desteği! TrueDepth ön kamera ve ön kısımda yer alan sensörlerle birlikte hareketli emoji desteği sunuluyor. Animoji olarak isimlendirilen yeni hareketli emoji desteği; yüz tarama sistemiyle oluşturulan özel yapı sayesinde emojilerin surat hareketlerinizle hareketlenmesini sağlıyor. Küçük bir örnek vermek gerekirse klasik civciv emojisi seçildiğinde ve animoji özelliği aktif edildiğinde yapacağınız mimikler ve konuşmalar otomatik olarak emoji tarafından tekrarlanıyor ve hafızaya alınıyor. Akabinde iMessage üzerinden karşı tarafa animojileri yollamak mümkün oluyor.
Hızlı şarj: Yarım saatte %50 dolum!
iPhone X'te Apple'ın tasarladığı hızlı şarj destekli adaptör ve kabloyu satın alarak bu özellikten yararlanabilmek mümkün olacak. Yani Apple tarafından özel olarak geliştirilen adaptör ve USB-C kablo sayesinde %50 şarj dolumu 30 dakika içinde gerçekleştirilebilecek.
Hızlı şarj: Yarım saatte %50 dolum! iPhone X'te Apple'ın tasarladığı hızlı şarj destekli adaptör ve kabloyu satın alarak bu özellikten yararlanabilmek mümkün olacak. Yani Apple tarafından özel olarak geliştirilen adaptör ve USB-C kablo sayesinde %50 şarj dolumu 30 dakika içinde gerçekleştirilebilecek.
Kablosuz şarj: Hem de birden fazla cihaz desteğiyle...
iPhone X ile kablosuz şarj konusunda da yeni bir çığır açan Apple, AirPower ile birlikte Apple Watch ve AirPods gibi cihazları aynı anda şarj edebiliyor. Sırf bu kablosuz şarj özelliği dahi iPhone X'e geçiş için birçok kişiyi cezbetmiş durumda. Elbette iPhone 8 ve iPhone 8 Plus'ta da bu kablosuz şarj özelliği destekleniyor.
Kablosuz şarj: Hem de birden fazla cihaz desteğiyle... iPhone X ile kablosuz şarj konusunda da yeni bir çığır açan Apple, AirPower ile birlikte Apple Watch ve AirPods gibi cihazları aynı anda şarj edebiliyor. Sırf bu kablosuz şarj özelliği dahi iPhone X'e geçiş için birçok kişiyi cezbetmiş durumda. Elbette iPhone 8 ve iPhone 8 Plus'ta da bu kablosuz şarj özelliği destekleniyor.
Batarya: Bir önceki nesil iPhone'lara göre çok daha uzun süreli kullanım...
Şarj konusundan bahsetmişken iPhone X ile birlikte batarya tarafında önemli optimizasyonlar gerçekleştirildiği rahatlıkla söylenebilir. Zira geçen sene tanıtılan iPhone 7 ile kıyaslandığında iki saate kadar daha uzun süreli kullanım süresi sunuluyor. Apple'ın paylaştığı diğer senaryolara göre iPhone X'in kullanım süreleri ise şöyle:- Kablosuz bağlantı üzerinden konuşma süresi: 21 saat- İnternet kullanımı: 12 saate kadar- Kablosuz bağlantı üzerinden video oynatma: 13 saate kadar- Kablosuz bağlantı üzerinden ses çalma: 60 saate kada
Batarya: Bir önceki nesil iPhone'lara göre çok daha uzun süreli kullanım... Şarj konusundan bahsetmişken iPhone X ile birlikte batarya tarafında önemli optimizasyonlar gerçekleştirildiği rahatlıkla söylenebilir. Zira geçen sene tanıtılan iPhone 7 ile kıyaslandığında iki saate kadar daha uzun süreli kullanım süresi sunuluyor. Apple'ın paylaştığı diğer senaryolara göre iPhone X'in kullanım süreleri ise şöyle:- Kablosuz bağlantı üzerinden konuşma süresi: 21 saat- İnternet kullanımı: 12 saate kadar- Kablosuz bağlantı üzerinden video oynatma: 13 saate kadar- Kablosuz bağlantı üzerinden ses çalma: 60 saate kada
Ek detaylar: Su ve toz koruması, daha güçlü hoparlör vs...
Esasında tüm bu maddelere rağmen geriye yine birçok seçenek kalıyor. IP67 sertifikasıyla birlikte suya ve toza karşı dayanıklı olan iPhone X, güçlendirilmiş hoparlörle birlikte artık çok daha yüksek ses çıkarabiliyor.
Ek detaylar: Su ve toz koruması, daha güçlü hoparlör vs... Esasında tüm bu maddelere rağmen geriye yine birçok seçenek kalıyor. IP67 sertifikasıyla birlikte suya ve toza karşı dayanıklı olan iPhone X, güçlendirilmiş hoparlörle birlikte artık çok daha yüksek ses çıkarabiliyor.
iOS 11: Gelişmiş pencereler, daha yetenekli bir yapı, çok daha kullanışlı arayüz, özelleştirilebilir ayarlar...
iPhone 8; iPhone 8 Plus ve iPhone X, Apple'ın en yeni mobil işletim sistemi iOS 11 yüklü olarak geliyor. iOS 11 ile birlikte Apple sistemi kökten yenilemiş durumda. Zira artık özelleştirilebilir paneller, çok daha kullanışlı arayüzler ve ana menü tuşu ortadan kaldıran iOS 11 kısacası mesajlardan, Siri'ye, App Store'dan, kameraya kadar birçok farklı özelliği yeniden tanımlıyor.
iOS 11: Gelişmiş pencereler, daha yetenekli bir yapı, çok daha kullanışlı arayüz, özelleştirilebilir ayarlar... iPhone 8; iPhone 8 Plus ve iPhone X, Apple'ın en yeni mobil işletim sistemi iOS 11 yüklü olarak geliyor. iOS 11 ile birlikte Apple sistemi kökten yenilemiş durumda. Zira artık özelleştirilebilir paneller, çok daha kullanışlı arayüzler ve ana menü tuşu ortadan kaldıran iOS 11 kısacası mesajlardan, Siri'ye, App Store'dan, kameraya kadar birçok farklı özelliği yeniden tanımlıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >