Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro: 5 milyar dolarlık Petro satıldı

Petro
Petro

Ön satışları 19 Mart'a kadar devam edecek olan Venezuela dijital parası Petro, ülkeye daha şimdiden 5 milyar dolarlık gelir getirdi.

Şubat ayının başlarında satışlarına başlanan Petro, daha ilk günden 735 milyon dolar değerinde bir satış yakalamayı başarmıştı.

Ulusal petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarıyla desteklenen para biriminin ülkenin ekonomik sıkıntılarına çözüm olacağını belirten Maduro, ABD'nin ülkeye uyguladığı ekonomik yaptırımları hatırlatarak, "Petro, Venezuela'nın Superman'e (ABD kastediliyor) karşı ihtiyaç duyduğu kriptonit olacak." demişti.

''Bu dev bir adımdır''

Venezuela'nın kendi dijital para birimini çıkararak dünyaya öncü olduğunu vurgulayan Maduro ayrıca, "Bu, 21. yüzyıla atılmış dev bir adımdır." ifadelerini kullandı.

60 dolarlık referans fiyatıyla piyasaya sürülen Petro’dan 100 milyon tane basılacağı biliniyor. Para biriminin düzenlenmesinden sorumlu organ olan Venezuela Kur ve İlgili Faaliyetler Başmüfettişliği de 17,6 milyon birimi kontrol amacıyla elinde bulunduracak.

5 milyar dolar gelir

Nicolas Maduro, şimdi de bir parti toplantısında konuşurken 186 bin kayıtlı satış ile 5 milyar dolar gelir elde ettiklerini açıkladı. Elde edilen bu gelirin ülke ihtiyacına harcanacağını belirten Maduro, bu satışların ekonomik çıkış yolu olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi. Maduro Petro’nun gözetilmesi ve küresel piyasalarında aktif kalmasını sağlamak için Carlos Vargas adlı birini gözetmen olarak atadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >