Xiaomi, yeni nesil akıllı telefonlar için geri çekilebilir lens teknolojisini duyurdu

Xiaomi teleskopik lens
Xiaomi teleskopik lens

Xiaomi, Mi Geliştiriciler Konferansı kapsamında 'geri çekilebilir' olarak isimlendirdiği lens teknolojisini tanıttı.

Bu teknoloji, lensin fotoğraf ve video çekimi sırasında hareket ederek öne gelerek çekim yapmasını sağlıyor.

Böylece optik sabitleme teknolojinin de yer aldığı kamerada titreşimler %20 oranında azalıyor.

Xiaomi, kısa süre önce düzenlenen Mi Geliştiriciler Konferansı kapsamında yeni teknolojilerini tanıttı. Bunlar arasında en çok ilgi uyandıranlardan biri de kameralar. Yeni nesil akıllı telefonlara entegre edilmesi beklenen yeni lensler, 'geri çekilebilir' şeklinde geçiyor. Bu da aslında geniş diyaframla birlikte çok daha yüksek kalitede fotoğraf çekilebileceği anlamına geliyor.

Fotoğrafın oluşabilmesi için bildiğiniz gibi en temel kural ışık. Dolayısıyla ışığın da toplanabilmesi adına mercek boyutu büyük önem taşıyor. Normal şartlarda akıllı telefonlardaki mercimek boyutundaki lensler yeni teknolojilerle birlikte ışığı oldukça fazla topluyor. Böylece karanlık ortamlarda dahi gerçekten kullanılabilecek güzel fotoğraflar oluşuyor.

Xiaomi'nin teleskobik lensi hareket ediyor ve fotoğraf çekim esnasında dışa çıkıyor.
Xiaomi'nin teleskobik lensi hareket ediyor ve fotoğraf çekim esnasında dışa çıkıyor.

Fakat Xiaomi'nin üzerinde çalıştığı yeni akıllı telefon kamera teknolojisi, oldukça geniş diyaframlı lens sayesinde ışığı toplamada standart akıllı telefon lenslerine oranla %300 oranında daha yüksek performans söylüyor. Bu da aslında ışığın bu derece fazla toplanmasıyla birlikte fotoğraf ve video kalitesini derinden etkiliyor.

Tabii bununla birlikte görüntü sabitleme teknolojisinde de birtakım düzenlemeler ve farklılıklar gerçekleşiyor. Xiaomi'nin aktardığı rakamlara göre sarsıntı ya da titreşim önleme önceki nesil kameralara göre %20 oranında daha iyi çalışıyor.

Hareketli görüntüden de anlaşılabildiği üzere lens bu şekilde hareket ediyor ve fotoğraf ya da video çekim esnasında dışa çıkıyor. Çekim gerçekleştikten sonra da içeri giriyor. Bu sistem aynı zamanda optik yakınlaştırma yapmayı da sağlıyor.

Şu an için Xiaomi'nin bu sistemi hangi akıllı telefonlarla birlikte ne zaman hayata geçireceği belli değil. Ancak görünen o ki Çinli şirket önümüzdeki yılların tepe seviyesi modelleri için hazırlıklarını sürdürüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >