Yahoo: Yaşadığımız siber saldırı tüm kullanıcılarımızı etkiledi

Yahoo hack
Yahoo hack

Yahoo’nun 3 milyarı bulan tüm kullanıcı hesaplarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini duyurması sosyal medyada bomba etkisi oluşturdu.

Yahoo, yaklaşık bir yıl önce yaptığı açıklamayla 2014 yılında siber saldırıya uğradıklarını ve yarım milyar kullanıcı bilgisinin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini açıklayarak herkesi şaşırtmıştı.

Yahoo bu açıklamasında saldırıyı yapan kişilerin devlet destekli kişiler olabileceğinden bahsetmiş 2014 yılından bu yana şifrelerini yenilemeyenlerin şifrelerini değiştirmelerini tavsiye etmişti. Hatta yaşanan durum o kadar farklı bir boyuttaydı ki şirket, hackerların bilgisayar ağlarında olduğu zamanlara dair herhangi bir ize rastlayamamıştı.

Rus istihbarat ajanlarına dava açıldı

Olayın üzerinden 6 ay geçtikten sonra ABD, Yahoo’nun en az 500 milyon kullanıcısına ait kişisel bilgilerin siber saldırıyla çalınmasından ötürü ikisi Rus istihbarat ajanı olmak üzere dört kişiye toplamda 47 suçtan dava açtı. Sonuçlanan davada Kuzey California mahkemesinden çıkan karar oldukça ilginçti; Davanın görülmesi için yeterli kanıt var. Bu dava sürerken dava açılan kişilerden Dmitry Dokuchaev ve Igor Sushchin’in bu 500 milyon kullanıcı hesabı çalan hackerları yönettiği ve onlara ücret ödediği iddia edildi.

2013'te yaşanan saldırıya tüm kullanıcılar maruz kaldı

Yahoo, siber saldırılarla ilgili son bildirisinde ‘‘2016’da yaşanan 1 milyar kullanıcı bilgisi çalınma olayının tüm hesapları etkilediğini gördük’’ dedi. 2013’teki saldırılarda da 3 milyar kullanıcının bu saldırıya maruz kaldığını duyuran şirket, hackerların banka kartı ve banka hesap bilgilerine ulaşamadıklarını kaydetti. Tabi bundan bir ay sonra çıkıp onları da almışlar şimdi tespit ettik derlerse şaşırmayız. Çünkü böylesine büyük bir şirketin bu kadar saldırıya maruz kalması ve üzeri hızlıca örtülmesi gereken bir olayı sürekli duyurması hiç mantıklı gelmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >