Yandex’in Avrupa’da ilk olacak şoförsüz taksi hizmeti başlıyor!

​Yandex’in Avrupa’da ilk olacak şoförsüz taksi hizmeti başlıyor!
​Yandex’in Avrupa’da ilk olacak şoförsüz taksi hizmeti başlıyor!

Rusya’nın en büyük internet devi konumundaki Yandex, Rusya’nın özel ekonomik bölgesi olarak nitelendirilen Innopolis’te Avrupa’nın ilk ve tek ‘kendi kendine çalışan taksi hizmeti’ ile test sürüşü gerçekleştirecek.

Rusya’ya bağlı durumdaki Tataristan Cumhuriyeti’nde, 2012 yılında teknoloji parkı olarak tasarlanan ve hizmete açılan Innopolis şehri bir ilke sahne olacak. Yandex, şehirde kendi kendine hareket eden şoförsüz taksinin test sürüşünü gerçekleştirecek. Avrupa adına bir ilk olacak bu deneyim için yaklaşık 100 farklı kişi kayıt yaptırdı. Katılımcılar üniversite, stadyum ve apartman blokları gibi farklı yerlerden kendilerini şoförsüz taksiler ile aldırabilecek.

Yandex'in 'şoförsüz taksileri' güvenlik noktasında oldukça iddialı.
Yandex'in 'şoförsüz taksileri' güvenlik noktasında oldukça iddialı.

Yandex’in ilk insansız taksi hizmeti 2017 yılında başlamıştı

Kendi kendine çalışan taksi hizmeti ilk etapta yalnızca iki farklı araçta kullanılacak. Otomobiller, yolcularını belirlenmiş noktalara ücretsiz olarak da taşıyabilme şansı oluşturabiliyor. Araçlarda en fazla 3 yolcu yer alabilecek. Yandex'e göre, servis daha sonra geliştirilecek ve daha fazla araç ile varış noktası dahil edilecek. Rus devi Yandex ilk olarak 2017 yılında şoförsüz aracını çıkarmış ve bu piyasaya gireceğini açıklamıştı. Dünyanın farklı ülkelerinde de şoförsüz taksi hizmeti kullanıma girdi. ABD merkezli NuTonomy şirketi, 2016 yılında Singapur'da böyle bir hizmeti başlattı. Tokyo'da da bu hafta, benzer bir sürüş testi yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >