Yaralara dikiş atma devri sona eriyor

Ameliyatlardaki 'dikiş atma dönemi' bitiyor.

Bilim adamları tarafından, sümüklüböceklerin yapısından esinlenerek oluşturulan ve ıslak zeminlere kolayca yapışma özelliği gösteren yeni yapıştırıcı, yaralara atılan dikişleri tarihe karıştıracak gibi duruyor. Kanayan bir iç organı onarma görevi bile görebilen yapıştırıcı oldukça merak uyandırdı.

California Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde görevli, Profesör Phillip Messersmith, geliştirilen yapıştırıcı hakkında verdiği bilgilerle ilgi çekici sonuçları ortaya koydu. 'Piyasada bulunan en kaliteli yapıştırıcıdan 10 kat daha kaliteli ve kullanışlı.' olarak tanımladığı yapıştırıcı için birçok farklı kullanım alanı da mevcut durumda. Yaraları dikmek dışında, yavaş salınımlı ilaçları vermek için de kullanılabilecek olan yapıştırıcının 'kalp büyümesi' yaşayan çocukların tedavisinde de kullanılabileceği belirtildi. Dün, Science Dergisi’nde yayınlanan ve yapıştırıcının yapısının incelendiği makalede birçok farklı yapıştırıcı türünün içeriğini düzenli olarak barındırmasının altı çiziliyor.

Domuz organlarıyla yapılan deneyler cerrahi operasyonlar için referans noktası olarak kullanılmaya oldukça müsait. Yapıştırıcı test edilirken, domuz organlarıyla yapılan deneylerde kanla ıslanmış haldeki organların bile yüksek bir hız ve başarıyla yapıştırıldığı tespit edildi. Canlı ve ölmek üzere olan bir farenin karaciğerindeki yarayı onarmada da oldukça başarılı olan yapıştırıcının testi rahatlıkla geçtiğini söyleyebilmek mümkün. Bu yapıştırıcının ilham kaynağı olan sümüklüböcekleri inceleyen araştırmacı Andy Smith, sümüklüböcek ve salyangozların cildindeki yapıştırıcı etkisi bulunan sıvılaşmış organizmaların ilk kez bu kadar büyük bir başarıyla yeni bir ürüne adapte edilebildiğini belirtti.

Smith, salyangozların protein zincirindeki yapının olabilecek en yüksek oranlarda kopyalanmasıyla biyolojik dokulara ulaşmanın daha da kolaylaştığını belirtti. Smith'e göre yapıştırıcının içerisinde bulunan yapıların birbirine olan yakınlığının önemi çok büyük. Üretilen yeni yapıştırıcının doktorlar için de oldukça olumlu bir gelişme olduğunun altı çiziliyor. Doktorlar mevcut yapıştırıcılara göre daha az uğraş ve zorluk içeren bu yapıştırıcının ana içeriğinin su olmasıyla da yakından ilgileniyor. İçeriğinde fazlaca su bulundurması ile esnek bir hale bürünen ve enjekte edilebilir duruma gelen yapıştırıcı, kritik kalp ameliyatları dışında hassas eklem problemlerinde yahut protezlerde de kullanılabiliyor.

Harvard’daki doktorasını bitirdikten sonra araştırmacı olan ve yeni üretilen yapışkanı tüm detaylarıyla inceleyen Jianyu Li, yara dikişlerine alternatif olan bu yapıştırıcının daha da geliştirilerek kusursuz bir hale getirilebileceğine inanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >