Yatmadan önce telefonla uğraşmanın uyku düzenimize korkunç etkisi

Uyumadan önce sosyal medyada vakit geçirmenin etkileri
Uyumadan önce sosyal medyada vakit geçirmenin etkileri

Son dönemde hemen herkes uyumadan önce son bir kez sosyal medyayı kontrol etme alışkanlığını edinmiş durumda. Öyle ki, uyumadan önce telefonumuza bakmadığımızda birçok şeyi kaçırıyor olduğumuz düşüncesine bile kapılabiliyoruz. Peki bu birkaç dakikalık günün son sosyal medya macerası iyi bir uyku çekmemize engel oluyor olabilir mi?

Yeni yapılan bir araştırma ortaya koyuyor ki; uyumadan önce yatakta Facebook yahut Twitter’da geçirdiğiniz birkaç dakika bile uyku kalitenizi ciddi şekilde olumsuz etkileyebiliyor. Araştırmaya katılan deneklere mavi ışığı engelleyen gözlükler verilerek akşamları yaptıkları rutin dijital faaliyetlere devam etmeleri talimatı verildi.

Katılımcıların tamamı daha hızlı bir şekilde uykuya daldı, daha iyi uyuduklarını dile getirdiler ve daha uzun sürelerde uyuyabildiler. Ayrıca mavi ışığı engelleyen gözlükler takıldığında, uyku zamanı salgılanan melatonin hormonunda %58 artış olduğu gözlendi. Araştırmanın başındaki görevi Lisa Ostrin,''Geceleri mavi ışığa maruz kalmak, uyku kalitesini ciddi derecede düşürüyor ve uyku, vücudumuzdaki pek çok fonksiyonun yenilenmesi için çok önemlidir.'' diyerek sıkça yapılan bu hatayı gözler önüne serdi.

Geceleri yaşadığımız bu sosyal medya macerasının zararlı olmasının temel nedeni mavi ışığın bizde yarattığı “gündüz vaktindeyim” algısı. Gözlerimiz ışığın durumundan dolayı geceyi değil gündüzü algılayarak kalitesiz bir uykuya zemin hazırlıyor. Mavi ışık elbette ki sorunun tamamı değil. Ancak kendinizi Instagram’ın keşfet bölümünden alamıyor ya da 8-10 bölüm dizi izlemeden bilgisayarınızı kapatamıyorsanız, mavi ışık filtresi küçük de olsa bir çözüm sağlayabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >