Yeni işletim sistemiyle tanışın: Android Q

Android Q’nun hangi cihazlar için aktif edileceği henüz belli olmadı.
Android Q’nun hangi cihazlar için aktif edileceği henüz belli olmadı.

Dünyanın en popüler işletim sistemleri arasında yer alan, Google uzantısı Android için geliştirme çalışmaları son sürat devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda, Android Q işletim sistemiyle tanışacağız…

Apple ürünleri dışında neredeyse tüm akıllı telefon ve cihazları kendi ekseninde toplamayı başaran Android, ailesini genişletmeye devam ediyor. Bu konuda alfabetik bir sıralama belirleyen Google, Android Q ile kullanıcılarına yeni alternatif sunacak.

Pixel 3 XL’in Android Q sürümüyle birlikte yeni sürümle çalışan ilk model olarak karşımıza çıkacağını da açıklayan Google, bu konuda oldukça iddialı. Kullanım istatistikleri konusunda Google’ı memnun etmeyi başaran Android işletim sisteminin en büyük sorunları arasında yer alan güncelleme problemleri çözülememiş olsa da şirketin bu konuya da yakından ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

Google Pixel 3 XL’ınAndroid Q eksenli puanlamaları.
Google Pixel 3 XL’ınAndroid Q eksenli puanlamaları.

Test sonuçları ‘fena değil’

Android’in güncel durumda en yeni işletim sistemi olan AndroidPie sürümü oldukça az sayıda cihaz tarafından kullanılabilir kılınmışken yeni sürüm Android Q ile ilgili bilgiler dolaşıma girdi bile. Multi Resume özelliğiyle ilgi toplamayı başaracak olan Android Q sürümünün test edildiği ilk cihazlardan biri, kimseyi şaşırtmayacak şekilde Google Pixel 3 XL olarak karşımıza çıktı. Geekbench kriter testinde ortaya çıkan Android Q ile çalışan ilk cihaz, tek çekirdekte 2404 puan, çoklu çekirdekte ise 8510 puan almayı başardı.

Android işletim sistemi, dünya genelinde en çok tercih edilen sistem konumunda yer alıyor.
Android işletim sistemi, dünya genelinde en çok tercih edilen sistem konumunda yer alıyor.

Ne zaman tanıtılacağı netleşmedi

Snapdragon 845 yonga setinden güç alan ve 4GB'lık RAM kapasitesiyle gelen Google Pixel 3 XL modelinde testleri yapılan Android Q, perfromans anlamında ciddi bir fark sunmayacak olsa da merak uyandırmayı başardı. Sistemin tanıtım tarihi, önümüzdeki günlerde Google tarafından açıklanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >