Yeni KHK sayesinde polis, internet kullanıcılarının bilgilerine kolayca ulaşabilecek

Resmî Gazete'de yayınlanan yeni Kanun Hükmündeki Kararname ile polis, internet abonelerinin bilgilerine erişebilecek.

Uzatılan OHAL ile birlikte dün akşam saatlerinde Resmî Gazete'de 679, 680 ve 681 nolu kararnameler yayınlandı. Bu Kanun Hükmünde Kararnameler'in 680 nolu maddesi internet ve sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor.

Sosyal medya düzenlemelerine ilişkin alınan yeni karar, polislerin istediği durumlarda kullanıcıların kimlik bilgilerine kadar birçok farklı detaya erişebileceği anlamına geliyor. Yani erişim ya da yer sağlayıcıları, bilgileri emniyet birimlerinin ilgili birimlerine iletmek zorunda. Bu sayede terör propagandası yapan ya da terör örgütü ile bağlantılı olan hesaplar çok daha kolay ve hızlı şekilde bulunabilecek.
680 nolu KHK'da yer alan ifadeler şunlar:

  • Polis, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasa düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirleri almak, emniyet ve asayişi sağlamak üzere, ülke seviyesinde ve sanal ortamda istihbarat faaliyetlerinde bulunur, bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanına ulaştırır. Devletin diğer istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar.
  • Yazılı suçlar ile bilişim suçlarının işlenmesinin önlenmesi amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü'nün, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı veya bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçları ile ilgili daire başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim veya internet bağlantı adresleriyle internet kaynakları arasındaki veri trafiği ile iletilen veriler tespit edilebilir, dinlenebilir, sinyal bilgileri değerlendirilebilir, kayda alınabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >