Yüzde yüz Türk yapımı: GPS karıştırıcıları 'Konumbul' durduracak!

GPS.
GPS.

HAVELSAN, askeri sistemlerin karıştırıcılara rağmen GPS sinyallerini alarak görevlerini sürdürebilmelerini sağlayan Konumbul GPS Koruma Sistemi'ni geliştirdi.

HAVELSAN, sivil ve askeri alanda yaygın olarak kullanılan küresel konumlama sisteminin karıştırıcılardan etkilenmesini önlemek amacıyla Konumbul adı verilen GPS Koruma Sistemi'ni geliştirdi. Yazılım yoğun sistem çözümleriyle askeri ve sivil alanda faaliyet gösteren HAVELSAN, özellikle askeri platformların, görevleri sırasında konum belirleme konusunda sorun yaşamalarını önlemek amacıyla yeni bir çözüme imza attı. GPS, dünya yüzeyinden yaklaşık 20 bin kilometre yükseklikte bulunan uyduların yayınları üzerinden hizmet veren bir navigasyon sistemi olarak kullanılıyor. Navigasyon bilgisi ise en az 4 uydudan gelen sinyallerin geliş zamanları kullanılarak çıkarılıyor.

Askeri platformlar açısından kusursuz bir fayda bekleniyor!

GPS uyduları ile dünya arasındaki mesafeden ötürü GPS sinyalleri alıcılara çok düşük güçlerde ulaştığından, istemli veya istemsiz karıştırıcılar pozisyonlama servisini ya kısmen zayıflatıyor ya da tamamen devre dışı bırakıyor.Karıştırıcı tehditlerine karşı tedbir olarak çok sistemli, frekanslı alıcılar, çentik filtre uygulamaları ve anten dizisi destekli alıcı koruma sistemleri üzerinde çeşitli çalışmalar yapılıyor. Anten dizisi destekli alıcı koruma sistemleri, alınan sinyal üzerinde herhangi bir bilgi kaybına sebep olmadığından ve çoğu durumda diğer navigasyon sistemlerine geçiş ihtiyacı da bırakmadığından son dönemde öne çıkan başlıklardan birini oluşturuyor. Askeri platformlar açısından bakıldığında görevlerin etkin, güvenli ve diğer platformlarla koordineli şekilde yerine getirebilmesi için konum bilgisi kritik önem taşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >