Zamanı en verimli kullanma yöntemi: Pomodoro

Pomodoro tekniğini uygulayarak, zamanı olabildiğince verimli kullanabilir; hatta küçük molalarla yaptığınız işteki keyfinizi ve başarınızı artırabilirsiniz.

Birçok kişi, odaklanma ve zamanı verimli kullanma konusunda güçlük çekiyor. Büyük şehirlerde yaşayanların durumu daha da zor. Keza; trafik, aşırı yoğunluk ve stres de zamanı etkin kullanmayı engelliyor. Dolayısıyla bu noktada devreye farklı teknikler gidiyor. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ya da zamanı daha verimli kullanmak için birçok farklı yöntem var; Pomodoro tekniği de bunlardan biri. 25 dakika çalışma ve 5 dakika dinlenme temeline dayanan bu sistemin ana omurgasını "odaklanma" ve "verim" kelimeleri oluşturuyor. Öncelikle bu 25 dakika için görev belirlemek gerekiyor. Görev seçtikten sonra, bu işlemi tamamlamak ya da belirli bir aşamaya getirmek için 25 dakikanız var. Çalışma süresi tamamlandığında ise 5 dakika mola verip, yaptığınız işten tamamen uzaklaşmanız gerekiyor. Böylece bir pomodoro tamamlanmış oluyor. Ancak çalışma saati içerisinde yalnızca ve yalnızca hedefinize kilitlenmeniz şart. Çalan telefon, gelen bir mesaj ya da bildirim dikkatinizi dağıtmamalı. Bu yüzden telefon ya da diğer cihazları bu süreçte sessize almak en önemli kurallardan biri. Peki ama bu disiplin nasıl oluşturulabilir? Elbette zamanla... En temelde bir saat, zamanlayıcı ya da alarma ihtiyaç var. Bu sayede kurduğunuz saat 25 dakikada bir size alarm vererek 5 dakika mola vermenizi hatırlatacak. Benzer sistem elbette mola tamamlandığında da geçerli olacak. Ardından 4 ya da 5 kez pomodoro yapabilirsiniz. Fakat bu süreçte toplamda 4 pomodoro yapıp 2 saat boyunca çalışıp 20 dakika dinlendiğinizde 30 dakikalık uzun bir mola hakkınız oluyor.
Akıllı telefonların yoğun olarak kullanıldığı düşünüldüğünde bu sistemi doğrudan telefonlarda oluşturmakta yarar var. Evet; telefonlarda yüklü gelen alarm uygulamasıyla bu işlemi gerçekleştirmek mümkün. Ancak, yalnızca bu sisteme özel olarak geliştirilen mobil uygulamalar var.

iPhone ve iPad'ler için: Flat Tomato uygulaması
Android telefon ve tabletler için: Clockwork Tomato
Ayrıca buradaki bağlantı üzerinden Mac OS ya da Windows işletim sistemleri için uygulamaları indirebilirsiniz.

Pomodoro tekniğinin önemi ve faydası, esasında yoğun şekilde kullanmaya başlandığında görülebiliyor. Odaklanmayı düzenli hale getirdiğinizde doğal olarak işlerinizi çok daha hızlı halletme şansınız oluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >