Samsun’da gezilebilecek en iyi 8 yer

Samsun'da gezilmesi gereken yerler.
Samsun'da gezilmesi gereken yerler.

Doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan Samsun'da gezilecek en iyi yerleri sizler için derledik. Şimdiden gezi listenize ekleyebilir ve planınızı oluşturabilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

Samsun milli mücadele döneminde kazandığı önemi tarihte bir dönüm noktasında yer alır. Bu nedenle Samsun’da gezilecek yerlerin başında tarihi anıtlar bulunur. Doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini etkiler. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Samsun onun denizini de turistlere sunar. Samsun ilinde gezilecek en iyi 8 yer şunlardır:

Onur Anıtı

Heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmış bir Atatürk heykelidir. Samsun halkının isteği üzerine yaptırılmıştır. 1932 yılında açılış törenine büyük katılım olmuştur. Atatürk heykelin üzerinde şahlanan bir atla tasvir edilmiştir. Neredeyse Samsun’un her yerinden bu ihtişamlı heykeli görmek mümkündür. Heykelin kaidesinde kabartmalar ve yazılar da yer alır. Bir kabartmada Atatürk, birinde de iskelede mermi ve cephane taşıyan insanlar vardır.

Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Samsun’un iki büyük meydanından biri olan bu yerde bir saat kulesi vardır. II. Abdulhamit’in tahta çıkışının onuncu yılı adına yapılmıştır. 1887 yılında tamamlanan yapı zamanla zarar görmüştür. Bu nedenle 1977’ de tekrar inşa edilmiştir. Samsun’un en işlek ve turistlik yerlerinden birisi bu saat kulesinin olduğu meydandır.

Amisos Tepesi

Baruthane Mahallesi içinde bulunan Amisos Tepesi M.Ö. 3. Yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Farklı krallıklara ev sahipliği yapmış alanda birçok mezar bulunur. Tepede ilk yerleşim kurulduktan sonra şehir yayılmaya başlamıştır. Doğu tarafındaki liman bölgesinde mozaik, fresko ve heykeller bulunmuştur. Kuzey ve Güney taraflarında iki Tümülüs bulunuyor. Tarihin içinde dolaşmak için ziyaret edilebilecek bir yer.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze gezmeyi sevenler ve tarihi eserlere ilgi duyanlar için Samsun’da gezilecek yerlerin başında bu müze gelir. Tunç çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerinden farklı tarihi eserler bu müzede sergileniyor. Farklı dönemlere ait para, sikke, takı, kemik, heykel, alet, kafatası ve el yazmaları bulunuyor.

Batı Park

Denize sıfır konumda olan bu park doğanın içinde iyi vakit geçirmenizi sağlar. Sinop tarafında yakın olan Batı Park’ın doğuda yer alan benzeri de Doğu Park olarak adlandırılır. Bu yerde ziyaretçiler geniş yeşillikler piknik yapabilir, tesislerdeki kafede kahvelerini yudumlayabilir. Ayrıca en uzun go-kart pisti olan Batı Park yarış için de kullanılabilir.

Kabaceviz Şelaleleri

Şehrin merkezine 32 kilometre uzaklıkta olan Kabaceviz Şelaleleri üç aşamadan oluşur. 15, 35 ve 65 metre yükseklikten akan su görülemeye değerdir. Hem yerli hem yabancı turistlerin doğayla iç içe vakit geçirmelerini sağlayacak bir yerdir. Bölgede dağcılık, trekking, rafting gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Günübirlik geziler için ideal bir yerdir.

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun iline getirmiş olan Bandırma gemisi tarihte kıymetli bir yere sahiptir. Normalde posta hizmeti veren gemi bu olaydan sonra hizmetine devam etmiştir. Hatta 1925 yılında Haliç’te parçalara ayrılmıştır. Samsun Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında geminin birebir tasarımını yaparak bu müzeyi hizmete açmıştır. 6 bölümden oluşan müzede 13 bal mumu heykel bulunur. Fotoğraf, silah, saat, telefon gibi birçok tarihi nesne bu müzede kullanılmıştır.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Tarihi öneminin yanında doğal güzellikleriyle de büyüleyen Samsun’un Şahinkaya Kanyonu görülmeye değerdir. Kızılırmak üzerindeki en dar ve uzun geçit olma özelliğine sahiptir. Samsun’da gezilecek yerler arasında doğa harikası bir alandır. 2015 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Kızılçam ve meşe ağaçları arasında keyifli bir gezi yapmanızı sağlar. Aynı zamanda balıkçılık, su altu dalışı, yüksekten atlama, tırmanma ve yamaç paraşütü için de kullanılabilir.