Selahaddin Eyyubi kimdir?

Selahaddin Eyyubi kimdir?
Selahaddin Eyyubi kimdir?

Haçlılara karşı verdiği büyük mücadeleler ve Kudüs’ün fethiyle özdeşleşen Eyyubi hanedanının kurucusu
Selahaddin-i Eyyubi kimdir?

İÇİNDEKİLER

Mısır veziri olan Selahaddin Eyyubi, 1138’de doğdu. Mısır tahtına oturduğunda birçok görevin başında yer aldı. Yaşadığı bölgenin düzenini sağladı. Askeri hayatında önemli işler başaran Selahaddin Eyyubi, sanat ve bilime de ilgiliydi.

Selahaddin Eyyubi'nin çocukluk hayatı

Selahaddin Eyyubi, dönemin tanınmış ailelerinden birinin çocuğuydu. Babası Necmeddin Eyyub'tu. Selahaddin Eyyubi'nin doğduğu gün tüm aile Halep'e göçtü. Selahaddin Eyyubi ve ailesi göç ettikleri bu yerde Kuzey Suriye’nin Türk valisi olan İmadeddin Zengi’nin hizmetinde göreve başladılar.

Selahaddin Eyyubi'nin dedesi Şadi, nüfuslu biriydi ve önemli isimleri tanıyordu. Yakın arkadaşı olan Bağdat Valisi Bihruz’un aracılığıyla oğlu Necmeddin Eyyub’un, Tikrit’in kumandanlığına atanmasına yardımcı oldu. Tikrit bölgesine yerleşen Selahaddin Eyyubi ve ailesi burada yaşadılar. Selahaddin Eyyubi Baalbek ve Şam’da büyüdü ve eğitimlerini burada aldı.

Selahaddin Eyyubi'nin eğitim hayatı

İyi bir eğitim alan Selahaddin Eyyubi, dine meraklıydı. Eğitim gördüğü dönemlerde sanat ve bilime yöneldi, bu alanlarda çalışmalarda bulundu. Mantık, felsefe ve İslam hukuku eğitimlerinin yanında Arapça, Farsça, Kürtçe ve Türkçe dillerini de öğrendi. Şam'daki Dar'ul-Hadis'den (Hadis Üniversitesi) mezun olan Selahaddin Eyyubi'nin, Öklid Geometrisi, astronomi, matematik ve aritmetik konularında uzman olduğu bilinmektedir.

Selahaddin Eyyubi'nin yer aldığı görevler

Selahaddin Eyyubi, amcası Şirkuh tarafından eğitildi ve Şirkuh, Selahaddin Eyyubi'yi 26 yaşında kendi hizmetine aldı. Askeri anlamda eğitilen Selahaddin Eyyubi, Fatımi halifesinin yanında savaştı.

Haçlı ordusunun yönetiminde olan Bilbeis şehrinin ele geçirilmesi görevinde yer aldı. Bilbeis görevi esnasında, şehri aldıktan sonra Haçlı ordusuyla karşılaştı. Bu karşılaşmada süvari birlikleri ile gösterdiği başarı vesilesiyle Selahaddin Eyyubi, askeri anlamda kendini kanıtladı.

Selahaddin Eyyubi İskenderiye'de

Savaş sona erdiğinde Selahaddin Eyyubi ve amcası İskenderiye'ye geçtiler. İskenderiye'ye geldiklerinde halife, kendilerine asker ve kale tahsil etti. Haçlılar, Selahaddin Eyyubi ve amcasının bulunduğu kaleye saldırdılar. Selahaddin Eyyubi'nin birlikleri Mısır haçlılarını geri püskürtmeyi başardı.

Selahaddin Eyyubi'nin yer aldığı Mısır seferleri

Büyük Selçuklular'ın Haleb Atabeyi olan Sultan Nureddin, Selahaddin Eyyubi'nin amcası Şirkuh'a Mısır'da Şaver'e yardım etme görevini verdi. Şirkuh, Selahaddin Eyyubi'nin de kendisine katılmasıyla görevi kabul etti. Selahaddin Eyyubi bu görev ile askeri alandaki hizmetlerinde önemli bir noktaya geldi.

Mısır'daki görevinde Şaver, karşısındakileri mağlup etmeyi başardı. Mısır'da durumlar karışmaya başladığında Haçlı ordusundan yardım alan Şaver, Afrika ile Asya'nın birleştiği noktada savunmaya geçti. Selahaddin Eyyubi ve amcası Şirkuh bu esnada ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Selahaddin Eyyubi ordunun komutasını ele aldı. Bu durumda Şaver ve Selahaddin Eyyubi ile amcası arasında gerilmeler yaşandı. Şaver, gelecek hücumlardan korkarak barışı kabul etti ve üçlü arasında sulh sağlandı. Olaylar sonuca varmaya başladığında Selahaddin Eyyubi, Şam'a döndü ve ilgi duyduğu ilime yöneldi.

İkinci ve üçüncü Mısır seferleri

Selahaddin Eyyubi ve amcası Şirkuh, ikinci ve üçüncü Mısır Seferleri'ne de katıldılar. Selahaddin Eyyubi ve Şirkuh, ikinci Mısır Seferi'nde yanlarındaki orduyla birlikte İskenderiye kalesini ele geçirdiler. Haçlılara desteğe gelen Rum ordusunun ardından Selahaddin Eyyubi ve Şirkuh kaleyi bıraktı. Geri çekilme ile sulh sağlandı ve Selahaddin Eyyubi ile Şirkuh askerleri kaleden çıktı.

Üçüncü Mısır Seferi sırasında Şirkuh öldü. Amcasının ölümünden sonra Selahaddin Eyyubi, Suriye birliklerinin komutanlığına, hem de Mısır vezirliğine atandı.

Mısır tahtına oturan Selahaddin Eyyubi

Mısır'da başa gelen Selahaddin Eyyubi, Şii Fatımi halifeliğini tamamıyla ortadan kaldırdı. 1186’ya kadar Suriye, Kuzey Mezopotamya, Filistin ve Mısır’daki tüm Müslüman topraklarını kendi bayrağı altında birleştirmeyi amaç edindi. İslam birliğinin tekrar kurulmasını sağladı. Hıttin Muharebesi’nde Selahaddin Eyyubi, Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy komutasındaki Haçlı ordusunu yendi.

Sultan Selahaddin, kayıp veren Haçlılara kötü davranmak yerine onları iyi karşıladı. Bu davranışıyla bir üne sahip oldu.

Selahaddin Eyyubi'nin ölümü

Askeri başarılarıyla adından söz ettiren, ilime ve sanata ilgi duyan Selahaddin Eyyubi, başkent Şam'da 1193 yılında öldü.