Şili’de gezilecek yerler

Şili'de gezilecek yerler.
Şili'de gezilecek yerler.

Şili gezi rehberini sizler için derledik. Şili'de gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

Şili’de gezilecek yerler insanları yeşil doğası, tarihi ve mimarisiyle etkisi altına alır. Şili Cumhuriyeti Güney Amerika ülkelerindendir. Komşu ülkeleri Peru, Bolivya ve Arjantin’dir. Kelime anlamı Dünyanın bitimi demektir. Coğrafi açıdan da dünyanın bir ucunda göründüğünden bunun çok doğru bir isim olduğu görünmektedir.

And Dağları Şili’nin batısında yer alır ve doğusunun tamamı da Büyük Okyanus kıyısındadır. Şili 15 idari bölgeye ayrılmıştır. Şili’nin başkenti Santiago’dur ve en büyük şehridir. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama da Şili topraklarında bulunur. Şili’nin yüzölçümü 757 bin km² kadardır. Nüfusun çoğu Santiago’dadır. Kuzey ve güneyde ise nüfus seyrektir.

Nüfusun çoğunu Avrupalılar oluşturur. Halkın Çoğu İngiliz, İrlandalı ve Almanlardır. Hristiyan dini yaygındır bunun yanında Şili’de camiler de bulunmaktadır. Resmi dil İspanyolcadır.

Şili’de gezilecek tarihi yerler

İnka uygarlığı Şili’nin yerlileri olarak kabul edilir ve daha sonra Bu ülke İspanyollar tarafından keşfedilmiş ve 1541 yılında Avrupalılar buraya yerleşmeye başlamışlardır. Ancak yer altı zenginlikleri pek fazla bulunmadığı için pek fazla önem verilmemiş ve tarımla uğraşılmıştır. Şili’deki tarihi mekânlar şunlardır:

Catedral Metropolitana de Santiago: Santiago Şili tarihi yerleri arasında birçok mekânın bulunduğu bir şehirdir. Santiago Katedrali18. Yüzyılda inşa edilmiş ve hala ibadete açık tarihi bir mekândır.

San Cristóbal Tepesi: Şehir manzarasının izlenebildiği tarihi yerlerdendir.

Museo Nacional de Bellas Artes: Kıtanın en eski müzelerindendir ve birçok sanatçının eserleri incelenebilir. Giriş ücretsizdir.

Museo Chileno de Arte Precolombino: 19. Yüzyılda inşa edilmiş müze içerisindeki eski sanat eserlerinin sergilendiği ve görülmeye değer bir yerdir.

Şili’de gezilecek doğal güzellikler

Ülke ekonomisine katkı sağlayan nehirleri, gölleri ve sıradağları bulunur. Şili’deki doğa harikaları birçok spor etkinliğine de fırsat verir. Rafting ve balıkçılık da bu etkinliklerdendir.

Bozkırın ve yağmur ormanlarının ve buzulların bir arada olduğu bir ülkedir. Şili’de puma, lama ve penguen gibi birçok hayvanı görebilmek de mümkündür. Şili İspanya’ya 1865 yılında savaş ilan etti ve daha sonra bağımsızlığını kazandı.

1. Torres Del Paine Milli Park: Buzullar ve maviliğiyle eşsiz bir manzara sunan milli parktır.

2. Paskalya Adası: Taştan yapılmış insan heykelleri ile ünlüdür.

3. Drake Boğazı: Geçilmesi en zor boğazlardan biri olarak bilinen boğaz da Şili’de bulunur.

4. And Dağları: Kayak yapmak için gidilmesi gereken yerlerdendir.

5. Valdivian Yağmur Ormanları: Okyanus iklimine sahip bölge görülmesi gereken yerlerdendir.

Şili’nin meşhur yemekleri

Şili’nin geleneksel yemekleri tavuk, deniz ürünleri ve sığır eti ağırlıklıdır. Ayrıca soslarla pişirilen yemekler mutlaka denenmelidir. Meyve ve sebzenin de çok olduğu ülkede çeşitli yemekler bulunur. Şili’nin önemli yemekleri:

1. Empanada: Tavuk, deniz ürünleri ve peynirle doldurulan hamur kızartmasıdır.

2. Asado: Izgara’da pişirilen etlerdir ve neredeyse her restoranda pişirilir.

3. Humitas: Mısır yapraklarında pişirilen mısır lapasıdır.

4. Cazuela: Tavuk veya sığır etinin sebzelerle harmanlanmasıyla yapılan bir tür güveçtir.

Şili’de mutlaka yapılması gerekenler

Şili 6 farklı iklimi ile her bir bölgesinde ayrı güzellikler ve yapılacak etkinlikler bulunmaktadır. Şili’de yapmadan dönmemeniz gerekenler ise şöyle sıralanabilir.

1. Müzik festivallerine mutlaka katılmanız gerekir. Santiago’da düzenlenir.

2. Deri ayakkabılar ve yerel kıyafetler de alınmalıdır.

3. Lapis Luzi adı verilen taştan yapılan takılar da satın alınabilir.

Şili gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Şili’de yaşam oldukça renklidir. Gitmeden önce Şili’deki tatiliniz için uyarılar yapmalıyız bunlar:

1. Şili’nin başkenti Akdeniz iklimine sahiptir. Ancak haziran ve ağustos gibi kış ayları oldukça yağışlıdır ve hayatı zorlaştırabilir.

2. Her bölgesi farklı iklime sahiptir ve bu yüzden hava şartları incelenerek tatil planı yapılmalıdır.

3. Şili’de 90 güne kadar vizesiz kalınabilir. Türkiye’den direk uçuşlar ise bulunmamaktadır.

4. Şili Pesosu güncel kurda liraya yakın olduğundan Şili’ye giderken bütçenizin çok olması gerekmemektedir. Güncel kur tatile gitmeden de incelenmelidir.