10 maddede uygun gezi planlama rehberi

Seyahat firmalarının e-bültenlerine abone olarak fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.
Seyahat firmalarının e-bültenlerine abone olarak fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.

"Ben de gezmek istiyorumama gezmek çok pahalı değilmi?", "Zaten yılda bir kez tatilyapıyoruz, onda da ucuza kaçmakistemiyorum", "Tatili uygunagetireceğiz derken üniversiteligençler gibi tren garlarında mıuyuyalım?" Birçoğumuz tatil planıyaparken bunlar vb. sorularıkendimize soruyoruz.

Tatili, geziyi, seyahati uygun fiyata çıkarmak deyince pek çoğunuzun aklına yukarıdaki sorular geliyor, itiraf edin. Hâlbuki "sefalet çekmeden" de gezilerinizi ucuza getirebilir, yılda üç-beş farklı yere gidecek bütçe çıkarabilirsiniz. Uygun gezi planlama konusundaki gizli formüllerimi bu yazıda sizlerle paylaşıyorum, okumaya devam edin.

Erken planlama yapmanın pek çok faydası var.
Erken planlama yapmanın pek çok faydası var.
Öncelikle herhangi bir seyahat planlarken en yüksek kalemleri neler oluşturuyor bir düşünelim mi?

İlk maddemiz ulaşım yani uçak, gemi, tren, kendi aracınız gibi her türlü ulaşım yöntemi. İkinci maddemiz konaklama. Gittiğiniz yerde nerede kalacağınıza göre seyahatiniz çok ucuza veya çok pahalıya gelebilir. Üçüncü maddemiz yeme-içme.

Dördüncü maddemiz ise müze ve ören yerleri gibi görülmesi gereken yerler. Son maddemiz ise gittiğiniz yerde "yapmadan dönme" listesine girecek aktiviteler. Şimdi adım adım, seyahat planlarken bu beş ana harcama kalemini nasıl uyguna getireceğimizi anlatacağım. Hepsi kendimin yıllardır uyguladığı yöntemler bu nedenle gönül rahatlığıyla önerebiliyorum.

1- Erken planlama yaparak avantajlardan faydalanın

Öncelikle sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, herhangi bir seyahati uygun fiyata mal etmek istiyorsanız kesinlikle planlamanızı son dakikaya bırakmamanızı, aylar öncesinden planlamaya başlamanızı öneririm.

Kampanyalı fırsatlar her zaman sınırlı sayıdadır.
Kampanyalı fırsatlar her zaman sınırlı sayıdadır.

Erken planlama yapmanın pek çok faydası var. Ulaşım ve konaklama seçenekleriniz ne olursa olsun, ister uçakla gidin ister trenle, ister araba kiralayın ister gemi ile yolculuk edin, biletlerinizi erken alırsanız %40 ve hatta daha fazla tasarruf etme imkânınız olur. Üstelik istediğiniz tarih ve yer için kolayca yer bulursunuz. Özellikle yoğun sezonda bir yere gidiyorsanız her yerin hemen dolması, istediğiniz tarihte yer bulamama, istediğiniz otellerde yer bulamama gibi sorunları da bertaraf etmiş olursunuz. Gideceğiniz tarih yaklaştıkça yukarıda saydığım 5 maddeye tarih hemen hemen tüm kalemlerin fiyatlarının artacağını unutmayın.

2- Seyahat firmalarının e-bültenlerine abone olmak

Sık seyahat etmenin gizli formüllerinin başında bütün havayolu firmaları, zincir oteller, tatile dair fiyat karşılaştırma siteleri gibi seyahatte yüksek maliyet oluşturan yerlerin e-bültenlerine abone olmak.

Bültene abone olmanın yanında artık teknoloji gelişmesi ile birlikte mobil uygulamalarını indirip bildirimleri açmak da benzer bir çözüm.

Bu yöntem ile herhangi bir indirim, kampanya, özel güne dair fırsat olduğunda ilk haberdar olan siz olursunuz. İlk haberdar olmanın faydası şu: Kampanyalı fırsatlar her zaman sınırlı sayıdadır. Kalabalıklar bu fırsattan haberdar olup satın almaya karar verene kadar siz çoktan planınızı tamamlamış olursunuz.

3- İndirim, kampanya dönemi veya özel günleri takip etmek

Farklı konaklama alternatiflerini değerlendirin
Farklı konaklama alternatiflerini değerlendirin

Ben o kadar çok firmanın bültenlerini, mobil uygulamalarını takip edemem diyorsanız, kampanya dönemlerini kendiniz takip edebilirsiniz. Mesela, pek çok firma her yıl "Black Friday" döneminde çok ciddi indirimler yapar, ben Meksika uçak biletimi bu dönemde almıştım. Yaz başlangıcı, kış başlangıcı gibi zamanlar pek çok firma kampanyalar yapar. Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günlerde bir alana bir bedava gibi kampanyalar görürüz. Hepsi maliyet kalemlerinizi ucuza getirmek için harika fırsatlardır.

4 - Ödül ve sadakat programlarına üye olmak

Havayolu firmaları, oteller, tatil siteleri, fiyat karşılaştırma siteleri, kredi kartları gibi pek çok firmanın bir ödül veya sadakat programı oluyor. Bu programlar sayesinde puan, mil, para biriktirerek seyahat masraflarınızın tamamı veya bir kısmını karşılama imkânınız var. Kimi tatil sitelerinde 9 gece otel konaklamasına 1 gece bedava gibi uygulamalar varken, kimi firmalarda o firma üzerinden satın aldığınız uçak bileti, otel, araç kiralaması gibi farklı yöntemlerden farklı katsayılar ile puan kazanabiliyor, sonra bu puanlarınızı bir sonraki seyahatlerinizde kullanabiliyorsunuz. Bu şekilde çok fazla uçak bileti aldığımı belirletmeden geçemeyeceğim. Özellikle eğer sık seyahat ediyorsanız bu yöntem çok işinize yarayacaktır.

5 - Seyahat yeri ve tarihleri konusunda esnek olmak

Yukarıdaki yöntemleri en uygun fiyata uygulamanın pratik yolu esnek olmak. Ben bu yıl illaki Japonya’ya hem de sakura zamanı gitmek istiyorum deyip son 10 gün kala program yaparsanız hayatınızın en pahalı seyahatini yapabilirsiniz. Ancak, her yıl kendinize birden fazla rota ve seyahate çıkmak için farklı tarih seçenekleri belirlerseniz yukarıda saydığım ilk dört maddeden birinden bir fırsat çıkarsa hemen değerlendirme imkânınız olur.

 Yaz başlangıcı, kış başlangıcı gibi zamanlar pek çok firma kampanyalar yapar.
Yaz başlangıcı, kış başlangıcı gibi zamanlar pek çok firma kampanyalar yapar.

Az önce Black Friday dönemi Meksika bileti aldığımı söylemiştim ya, asıl hedefim Japonya bileti almaktı, ancak kampanya kapsamında uygun Japonya bileti bulamayınca rotamı Meksika’ya çevirdim.

Black Friday tek günlük bir kampanya olduğu için bir önceki gün, alternatif tüm tarih seçeneklerini bir dosyada listelemiştim, böylece en uygun fiyata bilet bulduğum tarihi satın alma imkânım oldu. Hazırlıklı olmasaydım belki çok daha yüksek fiyata alacaktım.

6- Uçuş günleri konusunda esnek olmak

Yine çok uyguladığım yöntemlerden biri uçuş günleri konusunda esnek olmak. Mesela bayram tatilinde bir seyahat planı yapıyorsunuz. Büyük çoğunluk Cuma veya Cumartesi günü gidip Pazar günü dönüş yapacak şekilde bir seyahat planı yaptığı için o günlerde hem uçak biletleri hem de otel fiyatları her zaman yüksek olur. Peki çözüm? Çözüm çok basit, Perşembe günü gidip Salı günü dönmek gibi ara günleri tercih etmek. Hem yoğun günlerdeki kalabalıktan kurtulacaksınız hem de çok daha uygun fiyata seyahatinizi gerçekleştireceksiniz.

Pek çok beyaz yakalının bu plandan hoşlanmayacağını tahmin ediyorum, zaten çok az iznimiz var, onu da hafta sonları ile birleştirmek istiyoruz diyebilirsiniz.

Ancak ara günler size o kadar iyi zaman ve bütçe yaratacak ki, oradan artan bütçeniz ile 3-4 günlük bir başka seyahat daha yapabileceksiniz. Her seyahatinizin 10-15 gün olması gerekmiyor, önemli olan yeni yerler görmek değil mi?

7- Yüksek sezondan kaçınmak

Çok seyahat edebilmemin, buna bütçe ve zaman yaratabilmemin en önemli sebeplerinden biri gideceğim yere yüksek sezonda gitmemek. Bu ne demek? Gidilecek olan yerin en popüler döneminde, hava koşullarının en iyi olduğu sezon yerine öncesi veya sonrasında gitmek. Mesela İzlanda’ya insanlar ya yaz aylarında hava sıcakken ya da kış aylarında kuzey ışıklarını görmek için gidiyor, ikisi de yüksek sezon.

Biz Eylül ayında İzlanda’ya gittiğimizde hem hava henüz soğumamıştı, hem de kuzey ışıkları sezonunun başını yakalamıştık. Böylece kalabalıklardan ve yüksek fiyatlardan da kurtulmuş olduk.

Tabii ki bunun istisnaları var; Brezilya’ya Rio Festivali zamanı gitmek, Japonya’ya sakura zamanı gitmek istiyorsanız bunlardan da vazgeçmeyin. Bu dönemlerde ekonomi yapmak için ilk 6 maddeden faydalanabilirsiniz.

Kampanyaları ve özel günleri tercih edin.
Kampanyaları ve özel günleri tercih edin.

8 - Farklı konaklama alternatiflerini değerlendirmek

Seyahatlerinizde konfor arıyor ve çok yıldızlı otellerden vazgeçemiyor musunuz? Bu durum seyahat maliyetinizi oldukça yukarı çekebilir. Otel fikrinden biraz uzaklaşıp oda kiralama veya evin tamamı veya villa kiralama gibi seçenekleri değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

Bu tarz bir konaklama şekli hem konaklama maliyetinizi aşağıya çekecek hem de yeme-içme maliyetinizi düşürecek.