17. İstanbul Bienali Gezi Rotası

17. İstanbul Bienali Gezi Rotası.
17. İstanbul Bienali Gezi Rotası.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenen İstanbul Bienali, bu yıl 17. kez sanatseverlerle buluşuyor. Bienal, 12 noktada görülebilecek. 2022 yılında küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği bienalde 500’den fazla sanatçının eseri yer alıyor. Sergi, 20 Kasım’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

Beyoğlu

Pera Müzesi: İstanbul’un en önemli müzelerinden birisi olan Pera Müzesi, neo-klasik mimarisiyle geçmişte ve günümüzde pek çok sergiye ev sahipliği yaptı. Şu anda Oryantalist Resim Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ve Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu’na ev sahipliği yapan müzeyi pazartesi günleri hariç gezebilirsiniz.

Pera Müzesi.
Pera Müzesi.

Performistanbul: Uluslararası performans sanatı platformu olan Performistanbul, birçok performans sanatçısını çatısı altında buluşturuyor ve üretimlerine destek veriyor. Galata’nın dar sokakları arasında dolaşırken uğrayabileceğiniz Performistanbul’da bienal dahilinde misafir sanatçıların çalışmalarına bakabilirsiniz.

Performistanbul.
Performistanbul.

Merkez Rum Kız Lisesi: Buram buram tarih kokan Merkez Rum Lisesi, 19. yüzyılda yoksul kız çocuklarının eğitim alabilmesi için inşa edilmiş bir okul. 1999 yılında öğrenci yetersizliğinden kapanan okul, şu an tarihi ve bahçesindeki çeşit çeşit bitkileriyle İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor.

SAHA Studio.
SAHA Studio.

SAHA Studio: SAHA Derneği tarafından kurulan Beyoğlu'ndaki SAHA Studio, görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı ve küratörlerin eserlerini sergileyebileceği ve ihtiyaç duydukları üretim ve araştırma desteği alabilecekleri bir alan. SAHA Studio, her çarşamba ve cumartesi bienal dahilinde ziyaretçilerini bekliyor.

Büyükdere35.
Büyükdere35.

Büyükdere35: Bienal dahilinde ilk kez kullanılacak Büyükdere35, farklı disiplinlerde çalışan sanatçıların verdiği seminerlerin, söyleşilerin ve çeşitli etkinliklerin olduğu bir galeri mekanı. İstiklal Caddesi-Boğazkesen yokuşu üzerinde bulunan Büyükdere35’i ziyaret ettikten sonra şehrin en hareketli sokaklarında gezintiye çıkabilir ya da boğazın serin havasıyla sakinleşebilirsiniz.

Taksim Yaklaşım Tüneli.
Taksim Yaklaşım Tüneli.

Taksim Yaklaşım Tüneli: Taksim Gezi Parkı’nın hemen altında bulunan tünel, bienal kapsamında ilk kez kullanılacak. Tünel 1992 yılında temeli atılan, bir ucu şehrin en kalabalık metro hattına bir ucuysa şehrin kalbi denilebilecek Taksim- Harbiye’ye açılan oldukça ilgi çekici bir mekan.

Tarihi Yarımada

Fatih-Barın Han: Çemberlitaş’taki 5 katlı bir binaya yayılan Barın Han, kültürümüz için önemli bir hat ve cilt sanatçısı olan Emin Barın’ın stüdyosuydu. Barın’ın önemli çalışmalarına ev sahipliği yapan Barın Han’ı bienal kapsamında gezebilirsiniz.

Fatih-Barın Han.
Fatih-Barın Han.

Çinili Hamam: Mimar Sinan tarafından tasarlanan Çinili Hamam, Bizans ve Osmanlı kültürünü bir arada bulunduran eşsiz güzellikteki bir mekan. Bienal’e ilk kez kapılarını açan Çinili hamam, 20 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı: 15. yüzyılda inşa edilip 1900’lü yıllara kadar kullanılmış, sonrasında talep yetersizliğinden kapanmış olan hamam, şu an sergi alanı olarak hizmet veriyor ve bienal kapsamında kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Kadıköy

Müze Gazhane: Daha önce şehrin enerji ihtiyacını karşılamak için kurulan Gazhane, talebin bitmesi sonucu kapandı ve 130 yıllık tarihiyle müze olarak hizmet vermeye başladı. Bienal duraklarından biri olan Müze Gazhane’de birçok sanatçının çalışmalarını inceleyebilirsiniz.

Müze Gazhane.
Müze Gazhane.

Arthere İstanbul: 2014 yılında savaş sebebiyle ülkelerini bırakan sanatçılar tarafından kurulan Arthereistanbul, sığınmacı sanatçılar için bir sergi ve buluşma mekanı. Bienal kapsamında sanatçıların hikayeleriyle ve eserleriyle karşılaşabilir, ardından Kadıköy’ün güzel ve sakin sahilinde güzel bir kahveyle kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Arthere İstanbul.
Arthere İstanbul.

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi:Türkiye’de türünün ilk örneği olan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, İstanbul Bienali kapsamında bitkilerin insan sağlığı üzerindeki vazgeçilmez rolünü gözler önüne seriyor. Ayrıca bienal süresince sanat, edebiyat ve müzik etkinlikleri Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak.

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi.
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi.