2022 Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin son durağı Antalya oldu

2022 Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin son durağı Antalya oldu.
2022 Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin son durağı Antalya oldu.

TÜBİTAK 2022 yılının son Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’ni Antalya Saklıkent’te düzenledi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlik, ikinci gününden sonra halka açık olacak. Türkiye’nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi’nde (TUG) başlayan etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.

9-12 Haziran’da Zerzevan Kalesi/Diyarbakır’da, 3-5 Temmuz da Van’da ve 22-24 Temmuz’da Erzurum’da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerinin 4.’sü Antalya Saklıkent’te gerçekleştiriliyor. Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri, bu yıl Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıkları himayelerinde TÜBİTAK koordinasyonunda yapılıyor.

Türkiye’nin dört bir yanından astronomi meraklıları, 21 Ağustos’a kadar 2 bin 500 metre yükseklikteki Saklıkent’te kurulan 5 gözlem istasyonunda, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde gökyüzünü izleme fırsatı bulacak. Kepez Belediyesi ise 19 Ağustos’tan itibaren “Çadırını al sen de gel” sloganıyla uzay tutkunlarını programa davet etti. Etkinlik ikinci gününden itibaren halka açık olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin dört bir yanından astronomi meraklıları, 21 Ağustos’a kadar 2 bin 500 metre yükseklikteki Saklıkent’te kurulan 5 gözlem istasyonunda, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde gökyüzünü izleme fırsatı bulacak.
Türkiye’nin dört bir yanından astronomi meraklıları, 21 Ağustos’a kadar 2 bin 500 metre yükseklikteki Saklıkent’te kurulan 5 gözlem istasyonunda, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde gökyüzünü izleme fırsatı bulacak.

Diyarbakır, Van ve Erzurum’da düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’ne 30 binden fazla kişinin katıldığını vurgulayan Bakan Varank, Antalya’daki etkinlikleriyle ilgili olarak “Burada ikisi robotik olmak üzere tam otomatik dört optik teleskobumuz gözlemevinde bulunuyor. 500’e yakın ulusal ve uluslararası gözlem projesiyle çok sayıda keşfe de burada imza atıldı. Bu teleskopları ziyaret edebileceksiniz. Ay, Satürn, Jüpiter, Güneşi incelediğimiz teleskobu sizler de inceleyebileceksiniz. Sadece gece değil, gün boyunca devam eden etkinliklerimiz var. Uzay ve astronomi dolu 4 gün sizleri bekliyor.” diye konuştu.

Varank, Milli Uzay Programı’nın da hız kesmeden devam ettiğini, milli gözlem uydusu İMECE’nin 2023 yılı başında yörüngesine fırlatılacağını anlatarak “Seçilecek bir Türk vatandaşını bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz. Buradaki seçim süreci büyük titizlikle devam ediyor ve bu topluluk içerisinde oraya canla başla gitmek isteyen gönüllüler var. Bakalım ülkemizi gururla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kim temsil edecek, bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kim taşıyacak? Biz de heyecanla bu süreçleri takip ediyoruz. İnşallah bu süre bitmeden uzaya gidecek ilk vatandaşımızı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız” dedi.