60. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu: Gülsüm Karamustafa

Gülsüm Karamustafa.
Gülsüm Karamustafa.

@turkishairlines’ın ana sponsorluğunu üstlendiği 60. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu resmi olarak açıldı! Gülsüm Karamustafa’nın yeni eseri "Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli"ni birlikte inceleyelim 👇

Gülsüm Karamustafa, yarım asrı aşkın süredir göç, bellek, aidiyet ve kültürel kimlikler gibi konulara odaklanan sanat pratiğinde, günlük nesnelerle yeni anlamlar oluşturarak izleyicileri düşündürmeyi ve duygulandırmayı amaçlıyor. Karamustafa, Venedik Bienali'nde sergilenen bu yeni eserinde, dünyanın savaş, afet, doğa ve çevre sorunlarıyla nasıl baş ettiğini işliyor. İnsanlığı tehdit eden savaşlar, depremler, göçler ve nükleer tehlikelerle hırpalanan doğa ve çevre sorunları karşısında dünyanın içi boşaltılmış halini ele alıyor. @karamustafa bu yıkımları ve ardı arkası kesilmeyen acıları mekânsal bir anlatıya dönüştürerek, ziyaretçilerini bu hissiyatla yüzleşmeye davet ediyor.

Eser, @iksv_istanbul koordinasyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda ve SAHA Derneği'nin desteğiyle hayata geçiriliyor.

Eserin detaylarına dair merak uyandıran bir kitap da sergiyle eş zamanlı olarak yayımlandı. Bu kitapta, sanatçının eser üretim süreci, kullanılan malzemeler ve bu malzemeler üzerine 12 yazarın yazdığı denemeler yer alıyor. Projenin grafik tasarımını Esen Karol, editörlüğünü ise Melis Cankara üstleniyor ve serginin tasarım danışmanlığını Yelta Köm yapıyor.