Ağustos ayının en iyi yol şarkıları hangisi?

Muhteşem sesi ve ezgileriyle  Loreena McKennit.
Muhteşem sesi ve ezgileriyle Loreena McKennit.

Yazın son ayına adım attığımız “Ağustos” tatile çıkmak isteyenler için son çağrı diyebiliriz. Hatta Ağustos’ta güneş daha bir güzel gelir bu yüzden tatil de bir başka güzeldir. İşte bu güzel günlerde yola çıkanlara Loreena McKennit’ın muhteşem sesi ve ezgileri size yoldaş olabilir. Peki başka hangi albümlerin hangi şarkıları yollarda başucumuzda. Farklı kesimlerden farklı insanlara sorduk…

Loreena McKennit ezgileri kulağınıza çalındığında, hele ki biraz olsun sakin bir ortamdaysanız, yüzünüze bir tebessüm gelir, olduğunuz yerden soyutlanıp gidersiniz. Kelt müziğini dünyaya sevdirmesinin yanında Kafkas, Çerkes, Ortadoğu ve Anadolu ezgilerini de eserlerinde yer vererek kendine ha süslubuyla yorumladı ve yine çok beğenildi. Loreena özellikle uzun yolculuklarda sizi yola ve de hayata bağlayacak samimi bir yoldaş olacaktır.

Şarkılarla yolu hissederim

Arabayla uzun yolculuklar yapmak tatilin bir hikâyeye sahip olmasını sağlıyor. Tabii müzik de uzun yolların vazgeçilmezi... Yolculuğa çıkmadan önce yanıma alacağım şarkıları listelerken o yolu gidiyormuş gibi hissederim. “Road trip” dediğiniz zaman aklıma ilk gelen türler blues ve rock’n roll olur. Son zamanlarda arabamda özellikle Türkçe retro şarkıları da dinlemekten keyif almaya başladım. İnsanlar yazdığım şarkıların uzun yol şarkısı olduğunu düşünüyorlar. Bu benim için çok önemli; demek ki ben de sevdiğim şeyi ve hislerimi yansıtabilmişim onlara.

Emre Atabay - Müzisyen
Emre Atabay - Müzisyen

Seyahatlerim genellikle iş icabı

Tatil amaçlı değil, iş gereği Antalya, Marmaris, Kayseri, Niğde fark etmeksizin yola çıkıyorum. Karadenizliyim tatile gideceksem de genellikle memleketime gidiyorum. Yolda Türk Sanat Müziği ve Karadeniz türküleri dinlemeyi seviyorum. Zara’nın şarkılarını severim. Onun haricinde İsmail Türüt, Volkan Konak, Cimilli İbo’yu dinlerim . Onlar bizim oraların havalarında söylüyorlar ve yolda onları dinlemekten çok keyif alıyorum.

Yılmaz Tevetoğlu - İnşaatçı
Yılmaz Tevetoğlu - İnşaatçı

Keyifli şarkılar dinlerim

Yolda beni neşelendirecek, keyif duymamı sağlayacak şarkılar dinlemeyi tercih ediyorum . Her tarz müzik dinliyor um ama yolda country müzik dinlemek hoşuma gidiyor. İsim vermem gerekirse Miranda Lambert , Merle Haggard gibi isimleri severim. Ama sadece country müziği de dinlemiyorum. Saydığım iki isim haricinde Sabahat Akkiraz, Nur Yoldaş, Selda Bağcan dinlemeyi de seviyorum. Onların yorumlarına, seslerine bayılıyorum. İş yoğunluğum nedeniyle tatile çıkmaya fırsatım olmuyor. Ama mümkün olduğunca zaman yaratıp Akdeniz ve Ege’de yılın yorgunluğunu atmaya çalışıyorum. Ve seyahatteyken de bu saydığım isimleri dinliyorum.

İbrahim Şekerli - İşletmeci
İbrahim Şekerli - İşletmeci

Kulaklıkla müzik dinlemenin keyfi ayrı

Tatil ya da iş seyahati fark etmeksizin yolculuğa çıkmadan önce aklıma ilk gelen şey kulaklığımı yanıma almak oluyor. Kendimi bildim bileli kulaklıkla müzik dinlemekten çok keyif alıyorum.Yoldayken sık sık dinlediğim, bir şehirden diğerine giderken olmazsa olmazım diyebileceğim şarkı Loreena Mckennitt’in “The mystic’s dream”i. Yollarda ilerlerken kulaklığımdan bu şarkıyı dinlediğimde huzur buluyorum diyebilirim. Dönem dönem başka müzisyenler de dinliyorum ama her yolculuğumda muhakkak “The mystic’s dream”i dinlediğim için bu şarkının ve Loreena Mckennitt’in yeri benim için ayrı.

Kadri Durul Tangil - Yönetim Uzmanı
Kadri Durul Tangil - Yönetim Uzmanı

Karanlık müzikler dinlemem

Önce belirtmem gereken şey şudur ki ben yolculuk sırasında karanlık müzikler açıp kafasını cama yaslayarak seyahat edenlerden değilim. Zaten hayli sıkıcı olan seyahatleri bir nebze de olsa eğlenceli hale getirmek amacıyla insana enerji katan müzikleri dinlemeyi tercih ediyorum. Elektronik müzik olarak tabir edilen türün müdavimiyim. Yolculuk sırasında Skrillex, Dimitri Vegas, Like Mike, Diplo ve Ümmet Özcan’ın şarkıları bana büyük keyif veriyor.

Kerem Özay - Muhabir
Kerem Özay - Muhabir

Iggy Pop’un yeri Başka

Yolculuk süresine ve yolculuk şeklime bağlı olarak bu liste değişir ama her durumda yolculuk playlistimin ilk sıralarında tabii ki Iggy Pop’dan “Pessenger” olur, özellikle de direksiyon başındaysam. Bu şarkının beni motive ettiğini söyleyebilirim. Genel olarak sözler ve müziğin ser t olduğu müzik türlerini yolculuk sırasında tercih etmem. Jazz ise yolda benim bir diğer arkadaşım. Her zaman sürprizlerle dolu ve bir trompet solodan sonra ne olacağını asla kestiremiyorsunuz... Bambaşka coğrafyalarda yolculuk yapma hissiyatı veriyor. Adeta başka bir role giriyorum , bir şeylere isyan ediyorum. Bu isyan bazen Aretha Franklin “Respect” teki gibi bir çığlığı olabiliyor. Bazen sadece doğa beni hareketlendiriyor ve “Feeling Good” diye bağırabiliyorum, yandaki yolcu arabasının beni dikizlemesine aldırmadan.

Sinem Akın - Dijital Reklamcı/Girişimci
Sinem Akın - Dijital Reklamcı/Girişimci